Ha karácsony, akkor fenyő. De milyen?
Feldíszített műfenyőt is találni a bevásárlóközpontok polcain
Feldíszített műfenyőt is találni a bevásárlóközpontok polcain
Vissza

Ha karácsony, akkor fenyő. De milyen?

A kolozsvári kínálatból mindenki találhat kedvére való karácsonyfát az ünnepekre: élő vagy műfenyők, import vagy hazai, kicsi vagy nagy, díszes vagy díszek nélküli példányok ezrei találnak gazdára ilyenkor. Szerkesztőségünk munkatársai villámkörúton térképezték fel a beszerezhető fenyők típusát, vételárát és a fenyőfavásár helyszíneit: jártak kis fenyőtermesztőknél, nagy bevásárlóközpontokban, barkácsáruházakban, és a feketepiacon is. Kiderítették: a legtöbb helyszínen méretre faragják a fák törzsét, becsomagolják a kiválasztott karácsonyfát a könnyebb szállításért. Kis szépséghiba, hogy csak a kivágott fenyőket veszik vissza az ünnep lejártával, a cserepes karácsonyfákat nem. A lustábbaknak is kínálnak megfelelő fenyőfát: az optikai szálas műfenyőt nem szükséges sem égősorral, sem csillaggal dekorálni, félig feldíszítve, felállításra készen vásárolható az üzletekben.

A Vivo! bevásárlóközpont parkolójában három helyen, három különböző cég árulja a karácsonyfáit: két kisebb vállalat mellett a Carrefour üzletlánc is kiköltöztette az örökzöld árukészletét a kocsik közé. Az összes árus abies nordmannia (kaukázusi jegenyefenyő) fenyőfélét árult. Az egyik kisvállalatnál, amelyhez betértünk érdeklődni, 60 és 150 lej között mozognak a fenyőfaárak, az ár a fa méretétől függ, a legkisebbek 60 lejbe kerülnek, a közepes magasságú fákért már 120 lejt kell fizetni. A két árustól megtudtuk: a fákat Bánffyhunyad környékéről hozták. Az importfákkal ellentétben ezeket nem több hónapja, csupán két hete vágták ki, így januárban sem kezdik el hullatni tűleveleiket, és a színük sem fakul. Az egyik ott dolgozó fiatalember elmondta: ha a vevő karácsonyfaállvánnyal együtt érkezik, a kiválasztott fenyő törzsét méretre vágjak, emellett pedig minden fát becsomagolnak a vásárlóknak, hogy megkönnyítsék a szállítást.Cserepes fenyőfákat is árultak a kisvállalatnál, ezek darabja 150 lejbe került. Nemmel válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy az ünnep lejártával visszaveszik-e a cserepes fákat, viszont elárulták, mit érdemes a cserepes karácsonyfákkal kezdeni. – A cserépbe ültetett fenyőfákat legalább tavaszig érdemes a házban tartani, mert ha ebben a nagy hidegben ültetjük el őket, megfagynak. Ha visszavennénk az eladott cserepes fákat, nekünk is házban kellene tárolni ezeket az idő felmelegedéséig, amire nincs lehetőségünk. Ha vissza szeretnék ültetni a fát az erdőbe, azt javasoljuk, hogy várják meg a 10 fokos levegő- és 5 fokos földhőmérsékletet. Ilyen körülmények között már nem hal el a fa – magyarázta az egyik árus.

A feketepiaci portékákat a tömbházak között megbújva árulják (Rohonyi D. Iván felvétele)

Utalványt ajánl a Carrefour a fenyőkért

A Carrefour üzletlánc két méretben árulja a bevásárlóközpont parkolójában a fenyőfákat: a 175–200 centiméter magas fák 100 lejbe, míg a 150–175 centiméteresek 80 lejbe, a cserepes örökzöldek pedig 100-150 lejbe kerülnek. Az eladóktól megtudtuk, ezek sem importfák, hanem Brassó mellől érkeztek Kolozsvárra. A Carrefour üzletlánc sem veszi vissza a cserepes fákat, viszont azoknak, akik a kivágott fákat visszaviszik, 20 lejes vásárlási utalványt ajánlanak.A Nordman Baum cég portékáit is megnéztük. A Szi­lágy megyei Kémer és Kárásztelek melletti 400-500 hektáros területen termesztett fáit árulja a cég, Kolozsvár több helyszínén, a Vivo!-ban, a Iulius Mallban és a Metroban – mondta el kérdésünkre Horváth István, a cég egyik munkatársa. Elárulta, az itt árult nagyobb fák 7-8, a kisebbek legalább 4 évesek.– Sok munka van a fenyőkkel: kezelni kell őket, ha nőni kezdenek pedig ritkítani – mesélt a „karácsonyfa”-termesztésről Horváth István. Érdeklődésünkre, hogy melyik fák a közkedveltek elárulta, a közepes és nagyméretű fák fogynak a legjobban. – Még csak most kezdik beszerezni a karácsonyfákat. A tömbházlakók nincs is hol tárolják, emellett mindenki szeretné, ha friss karácsonyfája lenne. Ezért kint leszünk egészen december 24-ig – tette hozzá. A Nordnam Baum fái 45 lejnél kezdődnek és 150 lejbe kerülnek a legnagyobbak. Náluk is kapható cserepes fenyőfa, az aprócska fák ára mindössze 50 lej.

Húsz fajta műfenyő a Coraban

A Cora parkolójában igazi, az üzletben pedig műfenyők közül válogathatnak a vásárlók. A hipermarket polcain húsz különböző méretű és típusú műfa sorakozik: a legkisebb, az üzlet munkatársai által egyes számmal ellátott műfenyő, amely 90 centi magas, 20 lejbe kerül, a legnagyobb, 240 centiméter magas fa ára 481 lej. Egy közepes, 180 centiméter magas, 606 ágas fa ára 181 lej. A műfenyők különböző típusú tűlevelekkel kaphatók, több-kevesebb ággal, különböző színben, díszítve vagy díszek nélkül. Például a 150 cm magas, műanyag hópelyhekkel díszített fenyő ára 256 lej.Karácsonyfaállványok közül is válogathatnak a vásárlók a bevásárlóközpontban: a műanyagból készült, fa törzséhez igazítható állvány ára 47 lej, míg a hasonló fémállvány 93 lejbe kerül. Az egyszerűbb, fa törzséhez nem igazítható fémállvány ára 19 lejnél kezdődik, míg a műanyag, hordószerű állvány ára 114,5 lej.A Cora azokról is gondoskodik, akik a nagy bevásárlásban megfeledkeznek a csomagolópapír-vásárlásról: az üzlet előtt ingyen használható csomagolóasztalt is felállítottak.A Leroy Merlin üzletekben is lehet karácsonyfákat vásárolni: műfenyők és élő fák széles választékát kínálja az áruház és a Carrefourhoz hasonlóan vásárlási utalványt ajánl a visszavitt fákért. Azok, akik fenyőfájukat a nyugtával együtt visszaviszik január 15-ig 25 lej értékű vásárlási utalványban részesülnek, amit január 31-ig vásárolhatnak le az üzletlánc áruházaiban.A Dedeman áruházban mű- és élőfenyők is kaphatók. A bolt érdekessége, hogy ők optikai szálas műfenyőt is árulnak: az ilyen műfenyő lényege, a termék leírása alapján az, hogy nem kell rá külön égősorokat tenni.

A feketepiac árai a legkedvezőbbek

A tömbházak között megbújva, a kerítésnek támasztva árulják a kolozsvári Donát negyedben     feketén a fenyőket. A legnagyobb, körutunk során látott     fenyők közül talán a legszebb, legterebélyesebb fa 180 lejbe   került itt, a kicsiket 30 lejért árulták. – Annyiért adom, amennyit megér magának – közölte az árus, amikor látta, hogy mégsem vásároljuk meg a hatalmas, 180 lejbe kerülő fáját. – De gyorsan döntsenek, mert most hívott    valaki, hogy érdekelné – tette hozzá. Elmondta: be is csomagolja a fát, és a törzsét is lefaragja, ha túl vastag, ha pedig túl  magas, a tetejét vágja vissza. – A csúcsdísztől úgysem látszik, hogy le volt nyesve a teteje –    közölte. A feketepiaci árak talán a legkedvezőbbek Kolozsváron, csak meg kell keresni a tömbházak sűrűjében a rejtőzködő     árusokat. Vagy elég elsétálni a Széchenyi téri piac közelében  táborozó fenyőárusokhoz.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Továbbra is Cioloș az elnök
Európai Filmdíjak – A kedvenc a ...
Acapulco, a kövek városa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ