Ha itt a tél, itt az ideje a megfázásnak is?
Vissza

Ha itt a tél, itt az ideje a megfázásnak is?

Ősszel-télen emberek körében gyakoriak a megfázások, különböző légúti megbetegedések. Ennek több oka van: a kórokozók jobban érzik magukat a hűvös, nedves időben, immunrendszerünk gyengül, többet ülünk zárt helyiségekben, zsúfolt környezetben, nehéz az öltözetünket a napközben is változó hőmérsékletekhez igazítani. Azt gondolnánk, hogy kutyáknál-macskáknál is lényegesen gyakoribbak a légúti megbetegedések ebben az időszakban, de ez nem így van, legalábbis nem olyan nagy arányban, mint nálunk, embereknél.

Bár ők nem tudnak 1-2 ruhadarabot pluszban magukra venni, amikor fáznak, a természet meglehetősen praktikus hőszabályzóval áldotta meg őket: télen dúsabb a bundájuk, amely védi őket a hidegtől, ugyanakkor, ha fáznak, felborzolják a szőrüket, így több levegő fér be a szőrszálak közé, ami tulajdonképpen a legjobb hőszigetelő. Télen fokozódik az étvágyuk, főleg a kint tartott állatoknak, így növelve a zsírréteget, ami biztosítja a kellő energiaforrást a „fűtéshez”.

Gyakori kérdés, hogy télen szükséges-e öltöztetni a kutyákat. A kinti kutyák előnyben vannak, nekik van lehetőségük akklimatizálódni, fokozatosan hozzászokni a hideghez. Őket egyértelműen nem kell, sőt, nem is szabad öltöztetni. De ami nagyon fontos, hogy a nagy hidegekben ne tartsuk őket megkötve vagy bezárva kis helyre, hogy tudjanak szabadon mozogni, rohangálni, amikor ki akarják melegíteni magukat. A szobakutyák esetében kicsit bonyolultabb a dolog. A benti meleg hőmérsékletből hirtelen kivinni a hidegbe elég kellemetlen lehet az állatnak… De ha mozog, akkor nincs gond, mert hamar kimelegszik. A nagyon sovány, öreg, rövidszőrű kutyák lehet meghálálják ha valamivel védjük a hátukat a hidegtől, amikor kimegyünk sétálni. De egészséges állatnak nem szükséges: a ruha leszorítja a szőrszálakat, kipréseli a köztük lévő levegőréteget, ami, mint már említettem, a legjobb hőszigetelő.

A macskák okos állatok, ők megtalálják maguknak a meleg zugokat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha alapjáraton kinti macskát hideg téli éjszakákon beengedünk a házba, ne a legmelegebb szoba legforróbb fűtőteste mellé készítsünk neki fekvőhelyet, különben amikor reggel kirakjuk, túl nagy lesz a hőmérséklet-különbség.

Vannak járványok, amelyek időközönként végigsöpörnek a kutyákon (ilyen például a kennelköhögés), de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek időjárástól, évszaktól függetlenül jelennek meg.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy az állat elkaphatja-e tőlünk a hűlést. Ha influenzavírus okozza a megbetegedést, akkor igen. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, mikor a csorgó orrú, tüsszentő, köhögő kutya gazdija is ugyanolyan beteg, vagy a családban az a személy beteg, aki mellett a legtöbb időt tölti az állat. Hogy fordítva is igaz lenne? Lehet, bár lényegesen ritkábban hallunk arról, hogy előbb az állat betegedett meg, és utána az ember. Ennek egyik oka, hogy a kutya, illetve macskanátha, amelyre ők sokkal fogékonyabbak, azok nem betegítik meg az embert, másrészt, ha emberi influenzavírussal fertőződnek, azt embertől kell elkapniuk, méghozzá olyantól, akivel egy légtérben tartózkodnak huzamosabb ideig, aki általában a gazdi.

Mint minden megbetegedéskor, megfázásos tünetek esetén is keressük fel a dokit. Lehet csak enyhe megfázás, ami magától is elmúlik, de lehet valami csúnyább járvány áldozata kis kedvencünk, ami kezeletlenül komplikációkhoz vezethet.

Dr. Robu Júlia állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...
Jogi precedens: megsemmisítették a Şova ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3