Gyurgyóka Természetismereti Vetélkedő Györgyfalván
Vissza

Gyurgyóka Természetismereti Vetélkedő Györgyfalván

Második alkalommal szervezte meg a Györgyfalvi Szülők Egyesülete október 6-án a Gyurgyókát, a Györgyfalvi Általános Iskolában. Az időjárás nagyon kedvezett az interaktív vetélkedőnek, hiszen a reggeli didergést felváltotta a kellemes napsütés.

Fejér Ákos

Az idén is izgalmas próbák várták a negyedik és ötödik osztályos versenyzőket. Célba dobó tehetségükkel a karvalyt etették énekesmadarakkal, persze ha megnevezték azokat, összekeveredett virágokat válogattak ki, majd határoztak meg, állatokat kerestek ki a határozóból, terméseket társítottak növények neveivel és a levelekkel, biológus ország-városoztak, szaladva gyűjtöttek információt a verseny névadó madaráról, a Gyurgyókáról. A diákok kedvence a szülinapi bulira való bevásárlás volt, ahol a környezettudatos és egészséges termékek beszerzésén volt a hangsúly. Tudva ezt, a csapatok kénytelenek voltak lemondani a chipsről, a szénsavas üdítőkről és az egyszeri használatos tányérokról, poharakról, evőeszközökről, ha pontokat akartak szerezni. Szintén aktuális problémára hívta fel a figyelmet az a feladat, ahol a gyerekeknek fogalmazásban kellett elmagyarázniuk a forgalmazónak, hogy miért ne csomagolja be külön zacskókba az almákat, hiszen az idei tanévtől az iskolások így kapják a minisztériumi almát.

A verseny közben a felszolgált gyümölcsöket majszolták a diákok, majd a szünetben pizzával vendégelték meg a jelenlévőket. A kajálás után jöhetett a díjkiosztás, ahol először a sok-sok segédnek köszönték meg a munkáját, majd a díjazottak is átvehették jutalmukat. A negyedikeseknél az F/J csapat, Dezső Janka és Tordai-Soós Flóra, a Talentum Református Általános Iskola diákjai nyerték meg a vetélkedőt. A második helyezett a Nagy Biológusok csapat lett, Gál Janka és Szabó Réka, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból. Harmadik helyezett pedig a Szajkók csapat lett, Gáll Árpád és Győri Magor, a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai.

Az ötödikeseknél kimagasló pontszámmal nyert az Albatrosz csapat, Bartha Margaréta és Kardos Csongor, a Talentum Református Általános Iskolából. Másodikként a Lila Gyíkok csapat végzett, Moșescu Dobra Noémi és Sándor Boldizsár, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, míg a harmadik helyezett a Pitypangok csapat lett, Ferencz Csilla és Orbok Petra, a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai.

A verseny után a program három izgalmas tevékenységgel folytatódott. A kolozsvári biológusok által működtetett Ezerarcú természet interaktív játszóház keretén belül ismerkedhettek meg a gyerekek a különböző állatokkal, növényekkel. Józsa István agyagozásra várta a résztvevőket, míg Csatári Erika és Péntek Ferenc táncházat szervezett a gyerekeknek a Kontra banda kíséretében.

A verseny és a délutáni rendezvény több mint 100 kisdiákot és óvodást vonzott a Györgyfalvi iskolába, szüleik és tanáraik kíséretében, benépesítve így a kis vidéki iskolát. Öröm volt látni a sok vidám arcot, amelyből arra következtettünk, hogy megéri a rendezvényt megelőző sok munka, ha valami igazán tartalmasat tudunk nyújtani gyerekeinknek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Minden Forma–1-es csapat ...
Online közgyűlés és „díjkiosztó” az ...
Tűvel, cérnával és hittel küzdenek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ