Györgyfalvi gyurgyalag – egy másfajta vetélkedő
Vissza

Györgyfalvi gyurgyalag – egy másfajta vetélkedő

A szombat reggeli őszi hidegben gyerekek sokasága várakozott izgatottan a Györgyfalvi Általános Iskola udvarán, egy-egy termést, levelet, vagy az ezekből készült kreatív alkotást szorongatva kezében. A III. Gyurgyóka Természetismereti Vetélkedőre érkeztek Erdély iskoláinak negyedikes és ötödikes diákjai. A megyéből érkezőkön kívül vendégeink voltak Sóvidék és Erdőszentgyörgy iskolásai és pedagógusai is.

Maga a verseny 10 állomásból áll, a kétfős csapatoknak sorra be kell járniuk ezeket, miközben megoldják mindegyik állomás feladatát. A változatos feladványok különböző készségekre alapoznak, mint kézügyesség, gyorsaság, szövegértés, határozó használat, együttműködés stb. A legizgalmasabbnak a Kaptár állomás bizonyult, ahol a csapatoknak méhecskéket kellet gyűjteniük, virágról virágra szállva, de közben figyelniük kellett a méhek ellenségeire, például a gyurgyalagokra, hiszen ha azok lecsaptak, úsztak a pontok. Más feladatnál a karvaly bőrébe bújtak és énekesmadarakra vadásztak. Máshol pedig fiókáknak kellett összeszedniük finom falatokat. Az állat- és növényhatározókat is sűrűn lapozgatták, hiszen ezek segítségével kellett minél több állat vagy növény nevét megtudni. A gyurgyalaggal pedig szaladás közben ismerkedtek meg.

Az idei verseny témái a termések és levelek voltak. A csapatok mindegyikének kellett hoznia magával három vadon élő fa vagy cserje levelét és termését, amit bemutattak a zsűrinek, egy másik állomásnál pedig társítaniuk kellett a termést a levéllel és a névvel leírások alapján.

A megmérettetés közben a versenyzők gyümölcsöket majszolhattak, a vetélkedő lezárultával pedig zsíros kenyér és kalács várta őket. Amíg a finomságokat elfogyasztották, a végleges pontszámok is kialakultak, és kezdetét vette az eredményhirdetés. Itt először a felkészítő tanároknak\tanítóknak köszöntük meg a bekapcsolódásukat, majd a sok-sok kisegítő pedagógusnak és diáknak, akik az állomásoknál teljesítettek önkéntes szolgálatot. Ezt követően jöhettek a díjazottak: a IV. osztályosoknál a 12 benevező csapat közül a Tőzegláp csapat diadalmaskodott, Dévai Klára Rebeka és Szakál Réka, a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai. Őket követte a Gege csapat, Ambrus Anna és Kelemen Edina, a Parajdi Áprily Lajos Általános Iskola tanulói, míg a harmadik helyezést az Apáczai Csere János Elméleti Líceum Gyökerek csapata azaz Szabó Alexandra Ilona és Sztranyiczki Dóra szerezte meg.

Az V. osztályosoknál már jóval több csapat szállt versenybe, szám szerint 23, amelyek közül az első helyet a Flórajnácska csapat foglalta le magának, Gazda Imola Flóra és Paizs Ajnácska személyében, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból. A második helyezett a Bió csapat lett, Gábor Júlia és Orbán-Laczó Iván, a Talentum Református Általános Iskola diákjai, míg a harmadik helyen a Hegylakók csapata végzett, Tekeres Erik és Veres Árpád Csaba, a Parajdi Áprily Lajos Általános Iskola tanulói.

A verseny megszervezését a Györgyfalvi Szülők Egyesülete tette lehetővé. Köszönjük a lehetőséget, és jövőre is várjuk szeretettel a természettel ismerkedni vágyó, játékos kedvű gyerekeket.

Fejér Ákos, Györgyfalvi Szülők Egyesülete


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány dózist igényelt Románia a ...
Visszatér a politikába Sorin Grindeanu
Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ