Gyermekversek almától körtéig
Vissza

Gyermekversek almától körtéig

Tematikus beszélgetőesttel zárták a novembert a Kolozsvári Könyvklub tagjai, amelyen nemrég megjelent, Almából ki, körtébe be című verseskötetével kapcsolatban mesélt gyermekkorról és alkotásról Bertóti Johanna. A szerzőt, akit a kolozsváriak többsége megzenésített verseiről és interaktív koncertjeiről ismer, a csoport egyik alapítója, Birta-Székely Noémi kérdezte.

A könyvbemutatót megelőző beszélgetésben Zsigmond Emese, a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapok nemrég leköszönt főszerkesztője kiemelte: harmadik osztályos kora óta ismeri Bertóti Johannát, hiszen rendszeresen írt leveleket a gyermeklapoknak, számos írása jelent meg bennük már gyermekként is. Azóta a szerző kisebb megszakításokkal, de folyamatosan foglalkozott versírással, viszont elmondása szerint csak a mesteri képzés elvégzését követően kezdett el tudatosabban foglalkozni a műfajjal. Ekkor vette fel a kapcsolatot, immár felnőtt költőként Zsigmond Emesével, költeményei pedig ettől kezdve rendszeresen megjelennek a gyermeklapokban, valamint az Írócimborák Gyermekirodalmi Kör online felületére is rendszeresen ír. Most megjelent kötete korábban publikált verseinek válogatását tartalmazza. A játékos, dallamos alkotásokat egybegyűjtő kötet Zengővári Judit által készített illusztrációi összhangban vannak a költemények színes világával és kiegészítik azokat izgalmas, felfedezésre váró részletekkel.

Gyermekkorára visszagondolva Bertóti Johanna úgy fogalmazott: nagyjából ugyanazokkal a dolgokkal foglalkozott, mint ma, hiszen már akkor is szeretett énekelni, szavalni, jelen volt életében a színház, a szereplés és természetesen a versírás is. Kiemelte: Csukás István, Weöres Sándor és Lázár Ervin művei, valamint a könyvek közül a Cini-Cini muzsika, az Állatkerti útmutató és a Negyvennégy pici pinty is meghatározó olvasmányok voltak számára.

„Úgy emlékszem vissza a gyermekkoromra, mint egy nagyon boldog és felhőtlen időszakra. (…) Számomra ez kiapadhatatlan forrás” – fogalmazott, ugyanis ebből az időszakból számos élmény, esemény és hangulat visszaköszön verseiben, amelyek szerinte nem tudatosan, hanem sokkal inkább automatikusan épülnek bele költészetébe. Kiemelte, hogy mai napig hordozza magában gyermeki énjét, ami segít neki észrevenni és megfigyelni olyan dolgokat is, amelyek a felnőttek előtt legtöbbször rejtve maradnak.

Az érdeklődők visszanézhetik az élő adás felvételét a Kolozsvári Könyvklub és Cserebere/Kölcsönző Facebook-csoport bejegyzései között.

(A fotót készítette: Fehér Csaba)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...
Téli bonyó és a perecoltás
Farkas Árpáddal a magyar kultúra napján

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ