Gyermekekkel végzett a patkányméreg (FRISSÍTVE: 28 személyt ápolnak a kórházban)
Vissza

Gyermekekkel végzett a patkányméreg (FRISSÍTVE: 28 személyt ápolnak a kórházban)

Két gyerek és egyikük édesanyja is életet vesztette Temesváron, vélhetően a tömbházukban végzett patkányirtás nyomán.

További három gyermek kórházban van, ugyancsak mérgezéses tünetekkel. Mihai Gafencu, a temesvári Louis Țurcanu gyermekkórház szóvivője azt közölte, hogy a kórházba utalt két gyerek szombaton, illetve vasárnap vesztette életét. „Egészen biztosan mérgezésről van szó, próbáljuk kideríteni, hogy mitől” – mondta a szóvivő.

Florin Crișan, a Temes megyei mentőszolgálat vezetője közölte: szombattól kezdődően többször is riasztották őket ugyanarra a címre, olyan személyekhez, akiknél mérgezés tünetei jelentkeztek. A vizsgálatok első eredményei szerint nemrég patkányirtás volt az illető tömbházban; az ügyben a Temes Megyei Rendőrfelügyelőség és a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) is vizsgálatot indított; a teljes tömbházat kiürítették.

Hírügynökségi jelentések szerint az egyik elhunyt kisgyerek 3 éves volt, a másik mindössze 9 napos, az elhunyt anyuka pedig 29 éves. A Hotnews úgy tudja, a mentő nyolc alkalommal szállt ki szombaton ugyanarra a címre; jelenleg két gyermek és három felnőtt van még kórházban, egyikük az elhunyt nő férje. Valamennyien emésztőrendszeri problémák miatt – hányás, hasmenés – hívtak orvost.
A négyemeletes tömbházat tegnap délután, miután összeült a Megyei Sürgősségi Bizottság, teljesen kiürítették a történtek tisztázásáig. További 14 személyt vittek kórházba kivizsgálásra, megelőző jelleggel, majd a lakókat – szám szerint 45 embert – egy líceum tornatermében szállásolták el. Közben a Temes Megyei Katasztrófaelhárítási Felügyelőség (ISU) vegyi, biológiai, nukleáris balesetekre szakosodott egysége minden lakrészben méréseket végzett, állítólag a lépcsőházban neurotoxikus anyag enyhe jelenlétét mutatták ki.Daniel Cristian Franțescu alprefektus szerint még nincsenek következtetések, de egyes jelek arra utalnak, hogy gyomirtót szórtak szét a tömbházban.A közegészségügyi hatóság képviselői azt nyilatkozták, hogy a rovarirtást (!) a tömbház negyedik emeletén végezték. Hozzátették: a tömbház gondnokát és a rovarirtást végző cég ügyvivőjét kihallgatják. A tömbházból vett minták kapcsán az első eredmények 24 órán belül várhatóak.

FRISSÍTÉS:  Jelenleg huszonnyolc személyt ápolnak a temesvári kórházakban a kártevőirtás okozta tragédia nyomán, amelyben két kisgyerek és egy nő meghalt, tájékoztatott az egészségügyi tárca kedden.

A Louis Ţurcanu Kórházban 16 gyermeket ápolnak, állapotuk stabil.

A rendőrség szerint a patkányirtó cég tulajdonosa nem az engedélyekkel rendelkező forgalmazóktól, hanem a feketepiacról vásároltak a temesvári tömbházban használt anyagot. Ezek a hagyományosnál erősebbek, de ügyvédje szerint a vállalatvezető úgy tudta, hogy a lakrészekben nem lakik senki.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ