Gyergyószárhegyen ülésezett a MÚRE
Vissza

Gyergyószárhegyen ülésezett a MÚRE

Néhány év kihagyás után ismét Gyergyószárhegyen tartotta őszi szakmai konferenciáját a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). Az október 12–14. között lezajlott rendezvényen szakmai beszélgetéseken, előadásokon, filmvetítéseken, hagyományos káposztafesztiválon, városnézésen vehettek részt az egyesület tagjai, és legújabb köteteiket is bemutatták az újságírók kollegáiknak. Szombat este a Gyergyószárhegyi Községháza dísztermében szervezett ünnepi gálán átadták a MÚRE idei Nívódíjait rádió, televízió, írott média kategóriákban, továbbá megosztott életműdíjat és Pro Amicitia elismerést is kiosztott az egyesület.

Péntek délután szakmai programokon vehettek részt az érdeklődő újságírók, egyesületi tagok: a médiát érintő égető problémáról, a médiatermékek és –archívumok, valamint az online felületek digitalizálásáról, megőrzéséről és megosztásáról tartottak előadásokat, osztották meg saját tapasztalataikat a résztvevők. A Sajtóarchívum: a hagyományostól a digitális felé című programon Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa az OSZK digitális gyűjteményeiről, a könyvtárban folyó digitalizációs munkáról, projektekről tartott előadást, míg Branea Róbert vállalkozó a Szabadság és a Campus digitalizálásának módszertanáról, lépéseiről, nehézségeiről mesélt. A két előadást beszélgetés, tapasztalatcsere követte, számos olyan együttműködési lehetőség is felmerült, amely segítené őket ebben a nehéz feladatban.

Péntek este kiállításokon és filmvetítéseken volt a sor: a rendezvénynek otthont adó gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban nyitott meg egy grafikai kiállítást a központ vezetője, Kolcsár Béla, majd a helyi sportcsarnokban – összangban a készülő káposztafesztivállal – káposzta témában nyílt meg Lukács Géza fotótárlata, szép fej káposztákkal díszítve a kiállítóhelyet is. Az est folyamán levetítették az egyesület idei, Szilágyságban rendezett riporttáborában készült riportfilmet, a Hepehupás vén Szilágyban című alkotást Csibi László egyetemi oktató irányítása alatt BBTE-s diákok forgatták. Ezt követően az újságírók a phjongcshangi olimpiára is „ellátogathattak” Kádár Zoltán és Szép Zoltán, a Marosvásáhelyi Rádió munkatársai által a koreai olimpián készített filmecskéi segítségével.

Szombat délelőtt a csoport egy része az éppen zajló XI. Híres Szárhegyi Káposztavásár és fesztiválon vett részt, míg a többi résztvevő Gyergyószentmiklósra látogatott. A délután folyamán az egyesület tagjai legújabb köteteiket mutatták be: Ambrus Attila Szóbeszéd, Sarány István Szertelen szószedet (publicisztikák Léphaft Pál karikatúráival), Kovács Hont Imre Tanyavilág (riportok), Szucher Ervin Málladozó magyarságtudat (riportok), Farkas-Ráduly Melánia Szóbuborékok – Hogyan írjuk? És hogyan ne?, valamint Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs?, Csermák Zoltán Metropolitan Opera – kulisszatitkok, Bögözi Attila Rozsdaidő (versek) és Szilágyi Aladár Flandriától Ticinón át Lombardiáig (riportok) ismertetésére került sor.

Szombat este átadták az egyesület Nívódíjait. Rádió kategóriában elismerést kapott Lehőcz László, a Temesvári Rádió magyar adásának jelenlegi vezetője (méltató: Bartha Csaba, Temesvári Rádió); a televíziós nívódíjat Márkus Etelka, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának volt munkatársa vehette át (méltató: Szabó Csaba, Román Televízió, kolozsvári stúdió). Az írott sajtó díjat megosztva Márk Boglárka és Kovács Hont Imre kapta, mindketten a Hargita Népe napilap munkatársai (méltató: Sarány István, Hargita Népe). Idén az egyesület úgy döntött, két jeles újságírónak ad életműdíjat: Cseke Péter egyetemi oktató, a BBTE újságírói szakának alapítója (méltató: Győrffy Gábor, egyetemi tanár), valamit Szilágyi Aladár nagyváradi újságíró (méltató: Szűcs László, Várad) részesült az elismerésben. A MÚRE Pro Amicitia-díjat is kiosztott idén: ezt Sabin Gherman újságíró kapta, aki az elmúlt években kiemelkedő teljesítmény nyújtott a romániai magyar és román közösségek kapcsolatának erősítése terén (méltató: Szucher Ervin, Krónika).

Képünkön Rácz Éva, a MÚRE elnöke és a díjazottak: Sabin Gherman, Márkus Etelka, Lehőcz László, Márk Boglárka és Kovács-Hont Imre

Fotó: Vicsi Judit

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencórás kihallgatáson Gheorghe Dincă ...
Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...