Gyarmathy Zsigáné Alkotótábor szerveztek Kalotaszentkirály-Zentelkén
Vissza

Gyarmathy Zsigáné Alkotótábor szerveztek Kalotaszentkirály-Zentelkén

„A ma elvégzett munka jövőt formál” – hangzott el a már jól ismert mottó a XVI. alkalommal is megszervezett Gyarmathy Zsigáné Alkotótábor megnyitóján, amelyet július 16-án szerveztek az Ady Endre Általános Iskolában, Kalotaszentkirály-Zentelkén.

PÉTER-JANI BIANKA

A megnyitón közel 60 IV-VIII. osztályos diák vett részt, akik a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskolából, a szilágylompérti illetve a kalotaszentkirály-zentelkei Ady Endre Általános Iskolákból mind-mind azzal a céllal, hogy valami újat tanulhassanak, új technikákat sajátítsanak el, vagy a már ismerteket tökéletesítsék.

A gyerekek több kézműves foglalkozás világába is betekintés nyerhettek az oktatók segítségével. Fafaragásra az érdekelteket Both-Máté Dénes és Benk András tanár tanította, akik kitartó munkával szépen elsajátították a mesterséget. A gyöngyök világába Böndi Katalin tanítónő vezette a diákokat, akik a hét folyamán türelmesen és kitartóan ügyeskedtek, így szebbnél szebb karkötőket és nyakláncokat fűztek. A táncoktatással Póka Jácint-Tivadar és Bálint Orsolya-Mónika foglalkozott. Laczi Júlianna-Zsófia tanítónő és Péter Mónika-Mária magyartanárnőtől leshették el a kíváncsi gyerekek a vagdalálos illetve a nagyírásos varrások csínyját-bínyját. Így, a táborban a gyerekeknek sikerült ügyesen megvarrt terítőkkel és nyakékekkel büszkélkedniük. Vincze Jancsi Tímea tanítónő segítette a diákokat, hogy szebbnél szebb virágtartókat készítsenek. A gyerekek mindemelett fonalgrafikázhattak is, hiszen a táborban a sok-sok mesterség mellett, ezt is ki lehetett próbálni. A fonalgrafikázni vágyókat Márton Ildikó-Beáta, az iskola volt diákja tanítgatta. Péter-Jani Bianka az érdeklődőknek bogozásra oktatta, immár második alkalommal. A gyerekek nagyon kitartóak voltak, hiszen egy karkötő elkészítése időigényes. Sokan a táborban találkoztak először a technikával, és az sem könnyített a helyzeten, hogy sokszor ki kellett bontani a rosszul kötött csomókat. Ennek ellenére minden nap akadtak érdeklődök, köztük egészen fiatalok is, sőt olyanok is, akik több karkötőt is készítettek.

A tábor viszont nemcsak a tanulásból áll, hiszen alaphangulatát a diákok jókedve adja, akik „munka” közben jókat nevetnek, beszélgetnek. Mindeközben új barátságok születnek, illetve a régiek erősödnek. Jó volt nézni, ahogy egy egy távolabbi barát a megnyitó előtt találkozik, és megölelve köszöntik egymást.

De ahogy egyszer minden véget ér, úgy érkezett lassan el a csütörtök esti tábortűz ideje is. A diákok körbeülték a tüzet, énekelgettek, nevettek, különböző történeteket meséltek egymásnak. Jó volt látni, hogy milyen jó a hangulat, hogy mindenki jóba van mindenkivel. Énekelgettek, a héten tanult népdalok is elhangzottak, amelyeket a délutáni táncoktatáson tanultak. A tábor során rengeteg élménnyel gazdagodhattak, hiszen idén először járhatták be a faluban kialakított tanösvényeket, és a szokásos kirándulás sem maradt el, Zsobokra, Farnasra és Ketesdre látogattak.

A tábor utolsó napján, pénteken kiállították a hét folyamán készült alkotásokat. A barátságszőnyeg felvágása sem maradhatott el, amelyet idén másodjára nem kettő, hanem három darabba vágtak, hogy a testvériskolák emlékül hazavihessék. Reméljük, hogy a tábornak lesz folytatása, és hogy jövőre is lesznek érdeklődők, akik révén hagyományainkat tovább tudjuk adni, hogy ne merüljenek a feledés homályába.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Megragadni a fejsze nyelét, fát vágni, ...
Folytatódnak a zárlatok a koronavírus ...
Elhunyt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A Híd-utcai kaputorony újabb részlete ...
  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Nemcsak a csillogás