Gyalogosbaráttá tennék az Irisz negyed központját
Vissza

Gyalogosbaráttá tennék az Irisz negyed központját

Felére csökkentik a Szentháromság/Karl Liebknecht tér és a környező utcáknak a gépkocsik által használt felületét a gyalogosok javára – derült ki az Innovációs és Lakossági Ötletközpont (CIIC) március 25-én szervezett közvitáján. Az eddigi 12 250 négyzetméternyi felület helyett csak 6382 négyzetméteren halad majd át gépjárműforgalom. Ehhez képest a gyalogosrészt 11 272 négyzetméterről 17 140 négyzetméterre növelik. Ugyanakkor a negyedben 1142 négyzetméternyi bicikliutat is kiépítenek, és további 205 fát ültetnek a létező 152 mellé. A megvalósításra még jó néhány évet várnunk kell: legkorábban jövőre kezdődhetnek el a kivitelezési munkálatok, amelyeket uniós forrásból fedeznének. Emil Boc polgármester elmondta: az Irisz negyed húsz utcájában végeznek majd karbantartási munkálatokat. Ezek alkalmával a Kajántói/Oaşului utcában 207, míg a Szentgyörgyhegyi/Muncii úton 109 LED-es világítótestet szerelnek fel. Boc biztosította a közvitába bekapcsolódókat, hogy a magánbefektetőket bölcsődék, óvodák, iskolák építésére, továbbá jelentős méretű zöldövezet kialakítására kötelezik. A közvita egyik felszólalója azt javasolta, hogy a tér kapja vissza régi elnevezését, a Szentháromság nevet, főleg, hogy a közelben négy felekezet temploma található.
Az Irisz negyedben található Szentháromság/Karl Liebknecht tér és a környező utcákra vonatkozó felújításról szervezett közvitát az Innovációs és Lakossági Ötletközpont (CIIC) március 25-én. 

Bevezetőjében Emil Boc polgármester elmondta: mind az Irisz negyedben, mind a Kerekdombon számos utca korszerűsítését tervezi a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. Karbantartási munkálatokat húsz Irisz negyedi utcában, illetve 16 kerekdombi utcában vettek tervbe. Ami a közvilágítás korszerűsítését illeti, a Kajántói/Oaşului utcában 207, míg a Szent­györgyhegyi/Muncii úton 109 új világítótestet szerelnek majd fel, az ehhez szükséges műszaki tervet most dolgozzák ki. Emellett az Irisz negyedben négy szelektív hulladékgyűjtő központot alakítanak ki idén. A negyedbeli általános iskolát és óvodát uniós forrásokból újítják fel. A volt téglagyár környékén magánbefektetők fognak építkezni, ám a polgármesteri hivatal ezeket arra kötelezte, hogy bölcsődét, óvodát és általános iskolát is építsenek. Az egykori Libertate és Mucart papírgyár környékén a magánbefektető 500 négyzetméteres területen bölcsődét, óvodát vagy iskolát köteles felépíteni. A Dedeman üzlet környékén az építő cég 2000 négyzetmétert és egy 1000 négyzetméter összterületű épületet bocsát az önkormányzat rendelkezésére. 

Az Irisz negyed felújításának megvalósíthatósági tanulmányát az a Planwerk cég készíti el, amely a Főterünket is „átgondolta”. Tiberiu Ciolacu építész, a cég képviselője kezdetben egy 1943-as Kolozsvár feliratú várostérképet mutatva elmondta: a 23 ezer négyzetméteres terület felosztása az első világháború után kezdődött, és már akkor látszott, hogy figyelmet szenteltek arra, hogy megfelelő teret biztosítsanak az ott élőknek a találkozásra. Úgy vélte, jelenleg a motorizált járművek túl nagy teret kapnak, míg a gyalogosövezet kevés, a bicikli-infrastruktúra pedig teljesen hiányzik. A városrész előnyeként említette a széles utcákat és az ott található két parkot. Jelenleg a Szentháromság/K. Liebknecht tér és a környező utcák mindegyike kétirányú, ezeket viszont az építész szerint egyirányúsítani kellene. A cél az, hogy a gépkocsiforgalmat csökkentsék, a gyalogosoknak nagyobb és biztonságosabb teret alakítsanak ki és a bicikliutakkal összekössék a városrész fontosabb utcáit. 

A tervek szerint a Szentháromság tér keleti részét a gyalogosforgalomnak szentelnék, ezért a téren található 35 parkolóhelyet a környező utcákba költöztetnék. A téren padokat, modern világítótesteket is elhelyeznének. A gépkocsiforgalom csak az itt működő üzletek áruellátása és a sürgősségi bevetések esetében lenne megengedett. A tér másik felében található park megmaradna, de új kőburkolatot, padokat, világítótesteket kapna. 

A közeli Bánk bán/Gh. Asachi utcában a járdát és az úttestet egy szintre hoznák, ezért majd a gépkocsivezetőknek jobban oda kell figyelniük a mellettük haladó gyalogosokra. Ugyanakkor új parkolóhelyeket is kialakítanak. Padokat helyeznek el, fákat ültetnek, hogy találkozókra, beszélgetésekre alkalmas helyszínné tegyék az utcát.Sokat lendítene az Irisz negyed látványán a tervezett felújítás (Látványterv)

 A Ráskai Lea/Războieni utcában csökkentik az úttest méretét, bicikliutat, játszóteret alakítanak ki, itt is egy szintre hozzák az út- és gyalogosfelületet. Az utcában működő általános iskola és óvoda miatt parkolóhelyeket alakítanak ki a szülők számára. A Hirschler/Csemetekert/Puieţilor utca északi részébe is bicikliutat terveznek, és parkolóhelyeket is létrehoznak. A Gyöngyösi/Spiru Haret utcában szélesítik a járdát, és sebességkorlátozást vezetnek be. Bicikliutat terveznek a Kendeffy Ádám/Postăvarul és a Petur bán/N. Românul utcában is, ahol szintén egy szintre hozzák a járdát és az útfelületet. Az Irisz utcát átszelő parkba fákat ültetnek, szabadtéri fitneszgépeket, továbbá padokat, asztalokat helyeznek el, kisebb játszótereket alakítanak ki.

Összegzésképpen az építész elmondta: a motorizált járművek által használt eddigi 12 250 négyzetméter a felére, azaz 6382 négyzetméterre csökken. A shared space (autók és gyalogosok által egyaránt használt rész) 2823 négyzetmétert fog elfoglalni. A jelenlegi 35 parkolóhely helyett 95 parkolóhelyet alakítanak ki, amelyek 1052 négyzetmétert foglalnak el. A járdák területe 7660 négyzetméterről 11 046 négyzetméterre nő, a bicikliutak hossza pedig 1142 négyzetméter lesz. A negyedbeli zöldövezetek nagysága 3612 négyzetméterről 4952 négyzetméteresre nő. Ebben a városrészben is lesz bicikliparkoló (9 helyszínen), illetve töltőállomás az elektromos rollerek, biciklik és autók számára. 

Ovidiu Cîmpean, a CIIC igazgatója elmondta: a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után hirdetik meg a tervezési és a kivitelezési versenytárgyalást. A leghamarabb jövő évben kezdődő munkálatokat uniós forrásból akarják fedezni.  

Viszonylag kevesen szólaltak fel. Például Katona Anna, negyedbeli lakos arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kajántói/Oaşului utcában közlekedő tehergépkocsik miatt gyakoriak a balesetek, ezért jó lenne, ha a teherautók forgalmát átirányítanák a Máramaros utcába. Javasolta továbbá, hogy a teret nevezzék vissza régi nevére, azaz legyen újra Szentháromság/Sf. Treime tér, hiszen a negyedben négy felekezet temploma található. 

Borítókép: Rohonyi. D. Iván

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ