Gratuláltak Macronnak
Vissza

Gratuláltak Macronnak

Az európai és amerikai vezető politikusok gratuláltak Emmanuel Macronnak.

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében.A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Gratulált Theresa May brit miniszterelnök is. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben "forró gratulációit" küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez.

"Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk" - fogalmaz üzenetében Theresa May.

Angela Merkel német kancellár Twitter-üzenetben írta: "az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme".

Donald Trump is a Twittert használta üzenete közlésére: "Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát" - olvasható Donald Trump bejegyzésében. A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele. A CNN hírtelevízió Párizsból tudósító munkatársnője arra is emlékeztetett, hogy Barack Obama volt elnök a francia választások második fordulója előtt videóüzenetben tette le voksát Emmanuel Macron mellett. Donald Trump május végén, a G7-es országcsoport itáliai csúcsértekezletén várhatóan találkozik majd az új francia államfővel, akivel - amerikai sajtóhírek szerint - valószínűleg megvitatja a párizsi klímaegyezményt. Washington egyelőre még mindig nem döntött, hogy kilép-e az egyezményből.

Klaus Johannis államfő szintén Twitter-üzenetben gratulált a megválasztott francia elnöknek, rámutatva: győzelme nemcsak Franciaország, hanem Európa számára is fontos. "Éljen Franciaország és Románia stratégiai partnersége" - tette hozzá az elnök.

A kormány vezetője Facebook üzenetben gratulált Macron elnökké választásához. "A francia állampolgárok ma elbátortalanították az Európa-ellenességet és szélsőségességet. Ez a győzelem jó hír Európának és jó hír Romániának is" - írta közösségi oldalán Sorin Grindeanu miniszterelnök.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lezuhant egy helikopter Torda mellett ...
„Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
Konfirmálás – a felnőtté válás ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése