Gopo-díjak: tarolt a Moromeţii 2
Vissza

Gopo-díjak: tarolt a Moromeţii 2

Stere Gulea Moromeţii 2 című filmje kapta a legtöbb elismerést a tegnap esti Gopo-gálán, a film 14 jelölésből kilencet váltott trófeára, elnyerve a legjobb nagyjátékfilm díjat. A Moromete család történetét követő filmen kívül egynél több szobrocskát csak a Pororoca és az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii” című filmek alkotói vittek haza, előbbi három, utóbbi két trófeát nyert el. A román filmipar legjelentősebb díjaiért 19 szekcióban 27 alkotás versengett.

A bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gála abszolút győztese Stere Gulea Moromeţii 2 című rendezése volt, azonban a fontosabb kategóriákban csak egy jelölést tudott díjra váltani, elnyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat, viszont a legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő kategóriákban alulmaradt. A film a szavaztok alapján megkapta a legjobb kép (Vivi Drăgan Vasile munkája), legjobb vágás (Dana Bunescu és Alexandra Gulea), legjobb hang (Dana Bunescu, Cristinel Sirli, Constantin Fleancu), legjobb díszlet (Cristian Niculescu), legjobb kosztümök (Dana Păpăruz), legjobb smink és frizura (Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu, Domnica Bodogan) díjakat.

Stere Gulea rendező a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjjal. Fotó: Ionuţ Rusu

A produkcióé lett ugyanakkor a Romanian Society of Cinematographers (RSC) által felajánlott díj is, az elismerés a film operatőréhez, Vivi Drăganhoz került, aki így két Gopo-szobrockával „gazdagodott”. A Moromeţii 2 nemcsak a zsűri, hanem a közönség tetszését is elnyerte, mint a keddi esti gálán kiderült, a Közönségdíjat is magáénak tudhatja a produkció.

A szavazatok alapján a legjobb rendezőnek Constatin Popescu bizonyult, aki Pororoca című filmjéért nyerte el az elismerést. Az alkotás két szereplője is díjat kapott: Bogdan Dumitrache lett a legjobb férfi főszereplő, Iulia Lumânare pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskával térhetett haza. A Pororoca a tíz jelölésből mindössze hármat váltott díjra.

Cosmina Stratanra (Dragoste 1. Câine) szavaztak a legtöbben a legjobb női főszereplő kategóriában.

Cosmina Stratan (Fotó: Ionuţ Rusu)

A legjobb férfi mellékszereplőnek Alexandru Dabija bizonyult, aki a szobrocskát az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmben nyújtott alakításáért kapta a díjat. Radu Jude rendezésének összesen hat jelölése volt , azonban a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj mellett csak a legjobb forgatókönyvért (Radu Jude) járó elismerést kapta meg.

A Charleston kapta a második legtöbb jelölést, összesen 13 díjra volt esélyes, ám mindössze a legjobb filmzenéért (Massimiliano Nardulli) járó szobrocskát tudhatja magáénak.

A legjobb debütfilmnek járó díj Ivana Mladenovichoz került, Soldaţii. Poveste din Ferentari című alkotásáért, a legjobb dokumentumfilm Alexandru Mavrodineanu Caisă című rendezése lett.

A legjobb rövidfilmért járó trófeát Bogdan Mureşanu nyerte, Cadoul de Crăciun című rendezésével.

A legjobb európai film a romániai szakemberek szerint Yorgos Lanthimos The Killing of a Sacred Deer című rendezése.

A Fiatal Reménység nevű elismerést Iosif Paştina kapta, aki a Moromeţii 2-ben Ilie Moromete fiát, Niculaet játszotta.

A gálán életműdíjat kapott Ileana Stana Ionescu és Constantin Dinulescu. A Gopo különdíját Ion Nica vehette át, aki 45 éves karrierje során több mint 70 hazai és külföldi film fénytechnikusa volt.

Az Adrian Ilfoveanu által tervezett szobrokat 600, romániai filmes szakember szavazatai alapján adták át.

(Borítókép: Gopo-szobrocskák a díjkiosztó előtt. Fotó: Vlad Catana)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Korlátozásokat vezet be Magyarország a ...
Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ