Gopo 2020: az elmúlt év legjobb alkotásait díjazták
Vissza

Gopo 2020: az elmúlt év legjobb alkotásait díjazták

Átadták június 29-én, hétfőn este a bukaresti Verde Stop Arénában az ország legrangosabb filmes díjait, a 14. Gopo-gálán a legjobb filmnek járó elismerést a Corneliu Porumboiu által írt és rendezett La Gomera kapta.

Tizenhárom jelöléséből a legjobb filmnek járó díj mellett a La Gomera további nyolc elismerést nyert legjobb rendezés, forgatókönyv, látványtervezés, vágás és hangvágás kategóriában, valamint Tudor Mircea kapta a legjobb operatőrnek járó szobrocskát, legjobb női mellékszereplőnek Rodica Lazărt és legjobb férfi mellékszereplőnek pedig Téglás Istvánt választották.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Judith State kapta a Szörnyek (Monștri) című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő pedig Iulian Postelnicu lett a Letartóztatás (Arest) című filmben játszott szerepéért. A legjobb elsőfilm díját Adina Pintilie Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) című drámája kapta. A legjobb jelmeztervezésért Ana Ioneci és Claudia Bunea vehette át a Gopo-szobrot a Mária, Románia királynéja (Maria, Regina României) című filmért. Legjobb dokumentumfilmnek a Dana Bunescu és Mona Nicoară által rendezett Distanța dintre mine și mine című filmet választották.

Judith State a legjobb női főszereplő

A legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájának győztese lett Enxhi Rista filmje, El iubește ochii mei, a fikciós rövidfilm kategóriában pedig Andrei Huțuleac Havana Cuba című alkotása nyert.

A Heidi főszerepéért Cătălina Mihai színésznőt „fiatal reménységként” ismerték el a díjátadón. A legjobb európai film kategóriájában a romániai filmesek és kritikusok Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) című filmjének ítélték oda a díjat. A legnagyobb nézettségű 2019-es filmnek járó közönségdíjakat az Óh, Ramóna! és az 5Gang: Másfajta karácsony nyerte el.

A gálán életműdíjakat is kiosztottak, idén Adela Mărculescu és Virgil Andriescu színművészek, és Radu Cosașu forgatókönyvíró valamint Cristina Ionescu vágó munkásságát ismerték el.

Az eredetileg márciusra tervezett díjátadót az egészségügyi korlátozások miatt halasztották június végére a szervezők és első alkalommal rendezték meg szabadtéren a rangos eseményt, amelynek ötödik éve Alex Bogdan színész a házigazdája.

A díjazottak teljes listája megtekinthető a https://premiilegopo.ro/ weboldalon, a gála felvétele pedig július elsején 22:15-kor visszanézhető a Pro Cinema adásán.

(Borítókép: Corneliu Porumboiu, a díjnyertes La Gomera rendezője. Fotók: Miluță Flueraș)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...
Egyelőre nem szabadulhat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ