Gólyagondnokokat toboroz a madárvédő egyesület
Gólyakaravánt szervez Kolozs megyében is a Milvus Csoport
Gólyakaravánt szervez Kolozs megyében is a Milvus Csoport
Vissza

Gólyagondnokokat toboroz a madárvédő egyesület

Megfigyelik a településükön élő gólyák életét és jelzik, ha bármilyen problémát észlelnek a fészek körül – ez lenne a dolga a gólyagondnokoknak. Az egészben az a szép, hogy tulajdonképpen nagyon sok gólyagondnok van már, csak nem is tudta magáról, hogy az lenne… Gazda Árpád például már több mint tíz éve. Faluhelyen szívesen figyelik a házuk közelében lévő gólyafészket az emberek, pontosan tudják, mikor érkeztek tavasszal a gólyák. Őket keresi új projektje keretében a Milvus Csoport és a Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület. A jövő héten pedig gólyakaravánt szerveznek, főleg gyerekeknek és fiataloknak. Vizi Iulia örömmel mesélt gólyás programjaikról, az emberek jó szándékáról, a gyakorlati biológiai ismeretek általános hiányából fakadó gondokról. Megnéztük mit csinál Leske és Miska, a magyarfenesi gólyapár, és belekukkintottunk a gazdag nemzetközi kamerás gólyavilág mozgalmas hétköznapjaiba is.

(Borítókép: ROHONYI D. IVÁN)

A gólyagondnoki projektben olyan természetbarátokat keresnek, akik szeretik az állatokat és értékelik a természetvédelmi területeket, hogy a helyi közösségek bevonásával népszerűsíthessék a Natura 2000-es területeket és általában érzékenyítsék a lakosságot a természet, az állatok iránt.

Legyél te is gólyagondnok!

A jövő héten igyekeznek felkeresni minél többet azon Kolozs megyei porták közül, ahol gólyafészket látnak, de másképpen is lehet valakiből gólyagondnok. Részletekről Vizi Iuliát, az egyesület kommunikációs felelősét kérdeztük.

–A múlt heti tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek nagyon lelkesek, azok, akiknek a háza táján fészket találtunk, mind pontosan tudták, hogy tavasszal mikor érkeztek meg a gólyáik. Többnyire idősebb emberekről lévén szó, a kapcsolattartást telefonon tervezzük, de gólyagondnoknak lehet jelentkezni a 0265-264726-os telefonszámon vagy e-mailben is (office@milvus.ro). Havonta néhányszor felhívjuk őket, és olyankor elmondják majd a gólyák és a fészek körüli történéseket: mikor érkeznek a gólyák, mikor tették le a tojásokat, mikor repülnek el, ha történt valami rendkívüli a fészek körül. Ezen kívül ők is hívhatnak bennünket, ha gond van, esetleg kiesik egy fióka a fészekből, vagy az időjárási viszontagságok megrongálják a fészket – mondta Iulia, akitől azt is megkérdeztük, mit tesznek ilyen riasztás esetén. Megtudtuk, hogy a bajba jutott gólyák megsegítése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen ahhoz, hogy például a kipotyogott fiókát visszajuttathassák a fészekbe, speciális létrás járműre van szükség, amit a Milvus Csoportnak bérelnie kell, de az utcai áramszolgáltatást is fel kell függeszteni arra az időre, amíg a fiókát el tudják helyezni a fészekben, ehhez pedig egész sor intézkedésre és egyeztetésre van szükség az áramszolgáltatóval. Ha a fészekből kipotyogott gólyafióka megsérült, akkor ellátják, ehhez leggyakrabban arra van szükség, hogy a marosvásárhelyi rehabilitációs központba szállítsák. A marosvásárhelyi központban jelenleg amúgy éppen teltház van, például két őzikét is nevelnek ott.

Fotó: ROHONYI D. IVÁN

– Az emberek jó szándéka kétségtelen, segíteni akarnak. Ugyanakkor a gyakorlati biológiai tudáshiányból fakadóan sokszor helytelenül járnak el. Az őzgidát az anya el szokta rejteni, míg ő táplálékot keres, tehát az elhagyottnak vélt őzgida gyakorta csak az anyját várja vissza, és lehet, hogy közben emberek „megmentik”. Azt is jó tudni, hogy ha hozzáérünk, akkor az őz már nem fogadja el a gidót. Hasonlóképpen ha egy gólyafészekben 4-5 fióka kel ki, a természetes szelekció részeként gyakran előfordul, hogy a legkisebbet – ha az különösebben gyenge – kidobják a fészekből. Kár, hogy ilyen ismeretekre nem teszünk szert az iskolában, a biológiaórákon – fejtette ki Iulia, akitől azt is megtudtuk, hogy országos szinten 23-an dolgoznak a Milvus Csoportnál. Szerencsére akadnak még állatvédő szervezetek, mint például a kolozsvári Apáthy István Egyesület, amelyet a Babes–Bolyai Tudományegyetem Biológia Karának magyar oktatói hoztak létre, és céljaik között szerepel a természetvédelem és a környezetvédelem támogatása Romániában. Ők a működtetői a magyarfenesi gólyakamerának, és szoktak gólyagyűrűzést is végezni, hasonlót tervez jövő héten a Milvus Csoport, aki pedig gólyákat „csalogatna” háza közelébe, a jövőben azok számára is készülnek segítséget nyújtani fészekalap biztosításával.

Miska és Leske, a híres magyarfenesi gólyapár

Gazda Árpád tulajdonképpen már egy évtizede gólyagondnok, legalábbis nagy gondossággal figyeli a magyarfenesi gólyákat.

– 13 éve olyan házba költöztem, amelyik mellett gólyafészek van. A házzal a feladatot is megvásároltam. És módszeres ember lévén a házfelújítás költségeinek az excel táblázata mellé rögtön megnyitottam a gólyamegfigyelés táblázatát is. Amibe mindent beírtam. És meg-megkérdeztem az ornitológusokat is. Így én nyilvántartottam a gólyákat, ők meg engem, hogy Magyarfenesen lakik a fészek mellett egy alak, akit érdekelnek a gólyák. Ez a nyilvántartás vezetett el a kamerás megfigyelési projektig. Ami most sajnos éppen halódik a műszaki nehézségek miatt – mondta el Gazda Árpád, mi meg reméljük, hogy a műszaki gondokat mielőbb sikerül helyrehozni.

Leske és Miska három fiókát nevel a magyarfenesi fészekben FOTÓ: GAZDA ÁRPÁD

Egyébként valóságos függőséget okozhat a gólyafészek „élőshow”. A ClujBird Facebook-oldalon követhetjük a magyarfenesi gólyák életének főbb eseményeit, az idén például március 21-én érkezett meg Leske, egy héttel később Miska is, majd rövidesen megjelentek a tojások, amelyeket Miska „szelektált”, a gólyarajongók pedig aggodalmaskodva figyelték, hány tojás marad végül a fészekben. Végül öt tojás maradt, ebből négy gólyafi kelt ki. A kamera műszaki hibái miatt azt nem tudni, hogy mi lett a sorsa az egyik tojásnak és mi történt az egyik kisgólyával. Tavaly a gólyafiak július közepén repültek ki a fészekből.

Gólyales testközelből, világgólyák interneten

A Milvus Csoport gólyakaravánt vagy gólya road-showt szervez – elsősorban gyerekeknek és fiataloknak –, ahol közvetlen közelről lehet találkozni gólyafiókákkal, ekkor kerül sor gyűrűzésre is. A napokban zajlott a gólyakaraván Maros és Hargita megyében, majd hétfőtől vasárnapig (június 24–30. közt) Kolozs, Szatmár és Temes megyékben folytatódik. A program az időjárás függvényében változhat. A gyűrűzések alkalmával figyelmeztetik a lakosságot a vizes élőhelyek és gyepek fontosságára, amelyek hiányában a gólyák sem léteznének a védett területek környékén.

A gólyák életét képekben és hangriportokban mutatják be, így próbálnak minél több tudnivalót átadni szárnyas szomszédainkról. Aki élőben szeretné látni a gólyákat, megteheti a nap bármely időpontjában a Milvus Csoport webkamerái révén. „Mindezek által közelebb kerülhetünk a természethez és jobban megérthetjük, miért annyira fontosak a Natura 2000-es területek a romániai természetvédelemben.” – írják közleményükben. A projektet a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatja a Zöldövezet program keretében.

Gólyarajongóknak ajánljuk, látogassák meg a Magyar gólya webkamerák nevű Facebook-oldalt, ott további tematikus csoportokhoz találnak adatokat, magyarországi és nemzetközi gólyafészkekbe is bepillantást nyerhetnek. Az egyik csoport tegnap délutáni legaktuálisabb felvételei például egy gólyafészek elleni héjatámadást követtek, az egyik fióka kiesett a fészekből, de a kisgólyák hősiesen küzdöttek. Máshol a gemenci feketególyák, Éliás és Sára sorsa az aktuális téma, a gólyapapa eltűnt, Sára magára maradt, és nem bírja ellátni a fiókákat.

Aki élőben szeretne közelről gólyát látni, az megteheti június 27-én, csütörtökön reggel 8 órától Magyarfenesen. Dr. Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus elmondta, lehoznak a fészekből egy fiókát, megmérik, gyűrűzik, ekkor meg is lehet simogatni. Az egész tevékenységet igyekeznek félórában maximalizálni, hogy minél kevesebb riadalmat okozzanak a gólyacsaládnak. A gólyafészek a Kolozsvár irányából érkezőknek jobb oldalon lesz, a központból a főútról látható. Gyűrűzést terveznek a Hesdát völgyén is eljutva Komjátszegig, de ehhez egyelőre várják a villamosművek hozzájárulását.

Jövő héten lesz gólyasimogatás FOTÓ: CLUJBIRD/FACEBOOK


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ