Golden Globe – A kutya karmai közt és a West Side Story nyerte a fődíjakat
Vissza

Golden Globe – A kutya karmai közt és a West Side Story nyerte a fődíjakat

Vörös szőnyeg és közönség nélkül rendezték meg vasárnap este az idei Golden Globe-díjátadót: a Hollywoodban dolgozó külföldi kritikusok – Hollywood Foreign Press Association (HFPA) – szavazatai alapján az elmúlt év legjobb filmdrámája a Jane Campion által rendezett A kutya karmai közt (The Power of the Dog), a legjobb musical/vígjáték kategória nyertese pedig Steven Spielberg West Side Story-ja lett.

A kutya karmai közt című 2021-ben bemutatott western-filmdráma rendezője, Jane Campion megkapta a legjobb rendezőnek, Kodi Smit-McPhee pedig a filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat. Nicole Kidman a Being the Ricardos című életrajzi filmért a drámai kategória legjobb színésznője lett, a legjobb színész címét pedig Will Smith kapta a Richard királyért (King Richard). Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér drámáját a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták. A legjobb filmdráma díjára egyébként A kutya karmai közt  mellett esélyes volt a Belfast, a Coda, a Dűne (Dune) és a Richard király (King Richard) is.

Jelenet A kutya karmai közt című filmdrámából. Fotó forrása: netflix.com

A legjobb filmzenéért járó elismerést Hans Zimmer kapta a Dűnéért, a legjobb filmdal pedig a Nincs idő meghalni (No Time to Die) című James Bond-film főcímdala lett Billie Eilish-től.

A West Side Story főszerepét alakító Rachel Zegler elnyerte a musical/vígjáték kategória legjobb női főszereplőnek járó elismerését, továbbá a film egyik mellékszereplőjét, Ariana DeBose-t is díjazták. Andrew Garfield a Tick, Tick … Boom! főszerepéért kapott díjat ugyanebben a kategóriában. A legjobb musical/vígjáték címére a West Side Story mellett esélyes volt a Cyrano, a Ne nézz fel! (Don't Look Up), a Licorice Pizza és a Tick, Tick... Boom! is.

Jelenet a West Side Story című musicalből. Fotó: Niko Tavernise/Twentieth Century Fox

A televíziós mezőnyben az Utódlás (Succession) kapta a legjobb drámasorozatnak járó Golden Globe-díjat, a Hacks pedig a legjobb vígjátéksorozat címét nyerte el. A drámasorozatok színészi díjait Michaela Jae Rodriguez (Póz/Pose) és Jeremy Strong (Utódlás/Succesion), a vígjátéksorozatok színészi trófeáit pedig Jean Smart (Hacks) és Jason Sudeikis (Ted Lasso) nyerte el. Kate Winslet az Easttowni rejtélyek (The Mare of Easttown) című minisorozatban nyújtott játékáért, Michael Keaton pedig a Dopesick című minisorozatban játszott főszerepért kapott Golden Globe-ot. A tévés mellékszereplők díját a Squid Game sztárja, O Yeung-su és az Utódlás színésznője, Sarah Snook nyerte el.

A kritikusok szavazatai alapján a legjobb külföldi film a Doraibu mai kâ (Drive My Car) című japán alkotás lett, a legjobb egészestés animációs film címét pedig az Encanto című Disney-produkció nyerte el. A televíziós produkcióknál a korlátozott epizódszámú sorozatok közül a The Underground Railroad kapta a díjat.

A Golden Globe-jelöltek és -díjazottak listája ide kattintva böngészhető.

(Borítókép forrása: GettyImages) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ