Szállítási cégeket büntetett a munkaügyi felügyelőség
Vissza

Szállítási cégeket büntetett a munkaügyi felügyelőség

A Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség is bekapcsolódott abba az országos ellenőrző kampányba, amelyet novemberben szerveztek. A felügyelők a szállítási cégeket ellenőrizték arra vonatkozólag, hogy alkalmazottaikkal megkötötték-e az egyéni munkavállalási szerződést, a gépkocsivezetők betartják a pihenőidőt, az országos és az európai törvényeket, amelyek szerint a nemzetközi szolgáltatások esetén a dolgozók kiküldetésben vannak, továbbá a munkaegészségügyi és munkabiztonsági előírások betartását is számon kérték.

A be nem jelentett ellenőrzőkampány lebonyolítását az indokolta, hogy civil szervezetek és szállításügyi szakszervezetek szerint a közúti áru- és személyszállításban érintett gépkocsivezetők felelőssége óriási, főleg ami a közúti baleseteket illeti, szerintük a gépkocsivezetők túl sok órát dolgoznak és túl nagy stressznek vannak kitéve. Az ellenőrzés során hiányosságokat észleltek például a tachográf által jelzett levezetett idő esetében, ami nem egyezett a munkaórák számával.

A kampány célkitűzései között szerepelt a feketén dolgoztató munkavállalók beazonosítása, hogy rábírják azokat a munka- és a pihenési idő betartására, a közúti áru- és személyszállításkor használt tachográf használatára és karbantartására. Ugyanakkor a cégeket a törvényes rendelkezések betartására köteleznék, és tudatosítanák a munkaadókban és a munkavállalókban a törvényes előírások betartása terén tapasztalt következményeket.

A felügyelők 22 Kolozs megyei munkaadót ellenőriztek; 6 büntetést róttak ki 10 ezer lej értékben, mivel azok nem tartották nyilván a ledolgozott munkaidőt, a pihenőidőt, nem volt elsősegély-dobozuk a gépkocsiban, nem rendelkeztek működési engedéllyel, nem volt védőfelszerelésük a gépkocsivezetőknek, nem végeztették el a rendszeres orvosi vizsgálatot vagy hiányoztak a készségeket igazoló iratok. A felügyelők 21 intézkedést rendeltek el, amelyek életbe léptetését pontos határidőhöz kötötték.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ