Futószalagon osztották a pénzt a rendkívüli tanácsülésen
Az érdekellentétekre is menet közben derült fény
Az érdekellentétekre is menet közben derült fény
Vissza

Futószalagon osztották a pénzt a rendkívüli tanácsülésen

Maratoninak mondható rendkívüli ülést tartott tegnap a Kolozsvári Városi Tanács, hiszen míg az ilyen üléseken általában néhány napirendi pont szerepel csupán, tegnap már startból 33 volt a listán. Sőt, a tanácsülés előtt még körülbelül ugyanennyivel ki is egészítették a napirendet, nem csoda hát, hogy a városháza néhány alkalmazottja értetlenségének és elégedetlenségének adott hangot, hiszen attól féltek, hogy elhúzódik a szokatlan módon péntek délre összehívott tanácsülés. Utólag azonban kiderült: nem volt mitől tartaniuk, hiszen, miután az utólagos napirendi pontokban szereplő tervezeteket is többpárti egyeztetés előzte meg, az Oláh Emese alpolgármester vezette gyűlés végül még egy órát sem tartott: a tanácsosok futószalagon szavazták meg a városrendezési terveket, de még a pénzkiutalásról szóló határozattervezeteket is. Utóbbiak haszonélvezői között több kórházat, és több magyar vonatkozású civil szervezetet is találunk.

 

Mindenki azt sejtette, hogy az eredeti 33 határozattervezet miatt jócskán elhúzódik a szokatlan módon péntek délre összehívott kolozsvári városi tanácsülés, ám amikor az újságírók megtudták, hogy Emil Boc városvezető javaslatára az utolsó pillanatban még legalább ugyanennyi ponttal egészítették ki a napirendet, akkor az önkormányzati képviselők, a sajtó jelenlevő képviselői, de a polgármesteri hivatal egyes igazgatói is teljesen lelombozódtak. Ám a helyi döntéshozó testületet alkotó politikai pártok képviselőinek előzetes egyeztetése, valamint a szakbizottságok – gyűlést megelőző – munkájának köszönhetően mondhatni rekordidő alatt véget ért az értekezlet. Ehhez hozzájárult a kollégái által ülésvezetőnek megválasztott Oláh Emese alpolgármester is, aki rendkívül operatívan vezette fel és bocsátotta voksolásra a különböző napirendi pontokat.
A kataszteri dokumentációkról, részletes városrendezési tervekről, a polgármesteri hivatal tulajdonában álló helyiségek eredeti rendeltetésének megváltoztatásáról, egyes építkezési engedélyekben foglaltak pontosításáról, korábban elfogadott tanácsi határozatok egyes pontjainak módosításáról szóló határozattervezeteket villámgyorsan fogadták el az önkormányzati képviselők. Arra is rábólintottak, hogy 2018. november 23–25. között a városháza az Országos Testépítő és Fitnesz Szövetséggel közösen szervezze meg a sportág világkupáját. Igen szavazatokat kapott az a tervezet is, amely a kempósok által október végén szervezendő sportrendezvényt vetített előre, s elfogadták azt is, hogy a Franciaország elleni férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezőt Erdély főváro­sában szervezzék. Szintén „sportos” az a határozat, amely alapján az önkormányzat 6 ezer lejjel járul hozzá az ifjúsági olimpia kolozsvári aranyérmesének díjazáshoz.
A kórházaknak is jutott pénz: 159 ezer lejt kapott a kolozsvári Regionális Gasztroenterológiai – Hepatológiai Intézet, 152 ezret a szívintézet, 200 ezret a járványkórház, 219 ezret a gyerekkórház, 248 ezret a rehabilitációs kórház, 650 ezret a sürgősségi kórház, 157 ezret az urológiai intézet, 280 ezret az onkológia, 100 ezret pedig a vasutas kórház.
A polgármester javaslatára beékelt új napirendi pontok esetében csak kapkodták a fejüket a tanácsosok, hiszen újabb pénzkiutalásokról volt szó. A fontosabb, illetve magyar szempontból fontosabb néhány összeg: 350 ezer lej a Kolozsvári Kulturális Központ Egyesületnek a Kultúra dolgozik elnevezésű projektre, 35 ezer lej a HARA egyesületnek a 100 Romániának nevű rendezvényre, 60 ezer lej a Kolozsvár, a technológia, a digitalizáció és az innováció városa című konferenciára, 10 ezer lej a Transylvania Cultural Harmony Egyesületnek a Christmas Jazz Day megszervezésére, 19 ezer lej a Fehér Hollók Médiaegyesületnek a Centenárium a román–magyar könyvtárak által elnevezésű projektre, 30 ezer lej a Pont Csoport Egyesületnek a Fiatal Város Bizonyítvány projekt megszervezésére. Ugyanakkor 14 ezer lejt kapott a Mathias Rex Egyesület, 25 ezret az Argumentum Nostrum Egyesület, 20 ezret a Csemete Alapítvány a Szülők Klubjára és 10 ezret az Integrált játszóházra (együtt játszhatnak sajátos nevelési igényű gyermekek az egészséges társaikkal), 15 ezret a Little People Egyesületnek a rákos megbetegedést túlélt gyerekek téli találkozójának megszervezésére.
„Az érdekellentétekre is menet közben derült fény” – kommentálta az egyes napirendi pontok utolsó pillanatban történő beiktatását az egyik RMDSZ-es tanácsos, aki maga sem szavazott meg két napirendi pontot, hiszen a kedvezményezett egyesületekkel ő maga is kapcsolatban van. Ugyanakkor tőle tudtuk meg, a pénzosztás kapcsán, ezeket a kiutalásokat előzetesen csupán a pénzügyi bizottság elemezte és véleményezte.
Az ülésen jóváhagyták továbbá az új villamosok beszerzését célzó határozattervezeteket, az önkormányzat részéről ösztöndíjban részesülő iskolások számára vonatkozó kimutatást, valamint a részvételi költségvetés egyik nyertes projektjének – automata közvécék elhelyezésének – megvalósíthatósági tanulmányában foglalt műszaki-gazdasági mutatóit.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ