FUEN: A kisebbségi jogok korlátozásával Ukrajna veszélyes úton jár
Vissza

FUEN: A kisebbségi jogok korlátozásával Ukrajna veszélyes úton jár

Határozottan el kell ítélnünk, hogy az ukrán állam korlátozza a nemzeti kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogait, és a parlament egy olyan államnyelv törvényt készül elfogadni, amely gyakorlatilag a magánéletre szűkíti az anyanyelv használatát – nyilatkozta Vincze Loránt Kijevben. A FUEN sajtóközleménye szerint az elnök az ernyőszervezet jövő évi, 70. Kongresszusának előkészítése érdekében látogatott az ukrán fővárosba, ahol a kisebbségi szervezetek, az ukrajnai EBESZ misszió és a Kisebbségi Ügyek Európai Központja ukrajnai irodájának képviselőivel egyeztetett.

"Minden kisebbség elégedetlen a mostani helyzettel, még akkor is, hogyha nagyon eltérő helyzetben vannak ezek a közösségek. A konfliktuszónában élő görögök számára a biztonság az elsőszámú prioritás, a krími tatárok szeretnék, ha visszatérhetnének szülőföldjükre, a ruténok azért küzdenek, hogy őshonos kisebbségként ismerjék el őket.  A magyar kisebbség különösen nehéz helyzetben van: diszkrimináció, a közösség elleni támadások fenyegetik őket, az oktatási és nyelvtörvény módosítása révén pedig meglévő jogokat vontak meg tőlük” – foglalta össze tapasztalatait Vincze. Rámutatott: mindannyiuk számára közös probléma az, hogy az ukrán hatalom nem partner problémáik megoldásában, a párbeszéd hiánya pedig újabb konfliktusokat eredményezhet.

A FUEN elnöke közös fellépést javasolt a kisebbségek számára, hiszen együtt nagyobb eséllyel bírhatják jobb belátásra a kormányt. „A kisebbségeknek partnert, szövetségest kell látniuk egymásban, a fenyegetéseket, a gyűlöletbeszédet, a kisebbségekkel szembeni idegengyűlöletet mindannyiuknak vissza kell utasítaniuk, függetlenül attól, éppen melyik közösség a támadások célpontja” – mondta. 

“A kisebbségi jogok korlátozásával Ukrajna veszélyes úton jár. Figyelni kell arra, hogy mi történik Ukrajnában, és fel kell hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy nemcsak a korrupció áll Ukrajna fejlődése útjába, hanem a kisebbségi jogok megvonása is hatalmas gondokat okozhat a társadalomban. A FUEN jövő júniusi, ukrajnai ünnepi kongresszusának pontosan ez a célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a problémákra” – összegzett Vincze Loránt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rontja az élelembiztonságot a ...
Több mint 110 ezren regisztráltak a ...
Megszavazta a képviselőház is az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ