Románia vörös besorolást kapott, de továbbra sincs karanténkötelezettség a Magyarországra való beutazáskor
Vissza

Románia vörös besorolást kapott, de továbbra sincs karanténkötelezettség a Magyarországra való beutazáskor

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) frissítette a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját.

A 77-es számú határozat értelmében Románia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Bulgária, Fehéroroszország és Grönland vörös besorolást kapott.

A koronavírusos megbetegedések lakosságarányos számának csökkenése miatt a piros zónából sárgába került át Ausztria, Svájc, Gibraltár, Irán, Maldív-szigetek és Bahama-szigetek.

Ugyanakkor zöldből sárga zónába került Ukrajna, Feröer-szigetek és Leshoto.

Hollandia, Németország, Franciaország, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Koszovó és a Zöld-foki Köztársaság a zöld zónás országok jegyzékén szerepelnek.

A lista október 3-án nulla órakor lép érvénybe.

A határozat értelmében ugyanakkor mentesülnek a karantén kötelezettsége alól a nemzetközi fuvarozásban dolgozó, 2,4 tonnánál nagyobb tehergépkocsit vezető sofőrök és az utasszállító, 9-nél több üléssel rendelkező kisbuszok és buszok vezetői, ha a határnál felmutatnak egy negatív RT-PCR teszteredményt, amelyet legfeljebb 72 órával az országba való belépés előtt végeztek el.

 

A magyar határrendészet (police.hu) oldalán közzétett tájékoztatás szerint, továbbra is érvényben van a rendelkezés, hogy „közúton, vasúton és vízi úton – állampolgárságtól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül – járványügyi korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarország területére Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna területéről, azonban a beutazás egyéb, általános feltételeivel (pl. érvényes úti okmány) rendelkezni kell.” Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa pénteki Facebook-bejegyzésében megerősítette: továbbra sem áll fenn a karantén-kötelezettség, sem a Magyarországról Romániába, sem pedig a Romániából Magyarországra érkezőknek. Mint írják, Magyarország nem a Romániában használt szín alapú országbesorolást veszi alapul a karantén-kötelezettség megállapításakor. Jelenleg Magyarország alapvetően senkinek sem ír elő karantén-kötelezettséget, aki Romániából érkezik.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ