Fontolgatják a kijárási korlátozás meghosszabbítását
Vissza

Fontolgatják a kijárási korlátozás meghosszabbítását

A kormány azt fontolgatja, hogy az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 23 helyett, 22 órától lépjen érvénybe – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget kormány-közeli források.

A jelenlegi előírások szerint azoknak, akik 23 óra után elhagyják lakásukat, felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteniük. Az éjszakai kijárási tilalom időhatárának kiterjesztését a fertőzések számának növekedésével indokolnák.

Florin Cîţu miniszterelnök egyébként arra kérte hétfőn Valeriu Gheorghiţát, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjét, gondoskodjék arról, hogy a koronavírus elleni oltáskampány harmadik szakasza a tervezett időpont előtt megkezdődjön.  A kormányfő azzal indokolta kérelmét, hogy márciusban Románia a tervezettnél több, összesen 2,6 millió dózis vakcinát kap. Cîţu úgy véli: ha a lakosságban meglesz az oltás elfogadásának hajlandósága, szeptember helyett már nyár végére teljesíthetik azt a célkitűzést, hogy immunizáljanak 10,4 millió állampolgárt.

A miniszterelnök ugyanakkor cáfolta, hogy a kormány napirendjén létezne kötelező oltásról szóló jogszabálytervezet, amikor arról kérdezték, mit üzen a kötelező oltás ellen tiltakozó tüntetőknek.
Vasárnap délután ugyanis több száz személy gyűlt össze a parlament épülete előtti Izvor parkban szervezett tüntetésen, amelyen többek között csecsemő és gyermekkorban beadandó védőoltások kötelezővé tételét szorgalmazó, parlamenti vita alatt álló jogszabálytervezet ellen tiltakoztak.

A csendőrség vasárnap esti közleménye szerint egyébként hétezer lejre bírságolták a tüntetés szervezőjét.  A szervező kihágást követett el, amennyiben nem gondoskodott arról, hogy az akción ne vegyenek többen részt, mint a megengedett száz személy, és nem tartotta be a járványhelyzetre vonatkozó többi szabályt sem – olvasható a közleményben.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ