Folytatódik a gyermekpénz növelése körüli vita
Vissza

Folytatódik a gyermekpénz növelése körüli vita

Az alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy alkotmányos a gyermekpénz megkétszerezését augusztus 1-ig elhalasztó 2020/2-es számú sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezéséről szóló törvény – közölte az Agerpres hírügynökség.

A parlament által elfogadott törvény elutasította a kormány által év elején elfogadott 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet, amely február 1-ről augusztus 1-re halasztotta a gyermekpénz megduplázását. Az alkotmánybíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a kormány által benyújtott kifogást, és megállapította, hogy a 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvény alkotmányos.

Következésképpen a döntéssel az alkotmánybíróság szabad utat ad a 2-18 éves korosztálynak járó gyermekpénz megduplázásának, így ennek összege 300 lejre nő.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) le fogja seperni az asztalról a jelenlegi kormányt, ha az nem kétszerezi meg a gyermekpénzt – üzente Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke szerdán Klaus Iohannis államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek.

„Veszélyesek vagytok az ország jövőjére nézve! Klaus Iohannis államfő többé nem halogathatja a gyermekpénz megkétszerezését. Az alkotmánybíróság mai döntésével igazolta, hogy a PNL-nek gyakorlatilag nem voltak érvei, egyszerűen csak meg akarta akadályozni a törvény gyakorlatba ültetését” – írta Ciolacu Facebook-bejegyzésében.

Ciolacu közölte: amennyiben a kormány nem duplázza meg a gyermekpénzt, a szociáldemokraták augusztusban bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani, függetlenül attól, hogy Romániában veszélyhelyzet lesz-e vagy sem.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...
Lezárult a levélvoksolás, szombaton ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ