Folytatja magyar filmtörténeti vetítéssorozatát a Sapientia
Vissza

Folytatja magyar filmtörténeti vetítéssorozatát a Sapientia

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított januárban a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara. A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat következő alkotásaként Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című 1970-es filmjét tekinthetik meg az érdeklődők február 26-án, pénteken 18 órától.

Idén minden hónap utolsó péntekén jelentkezik a Sapientia EMTE Média Tanszéke egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáik rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás.

A járványhelyzet miatt online szervezett eseménysorozat filmjeihez és közös beszélgetéseihez az erre a célra létrehozott Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban biztosítanak hozzáférést az érdeklődőknek.

A most vetített film Mészáros Márta nem túl közismert alkotása, amelynek középpontjában egy beatzene rajongó társaság áll: rajonganak a beat-zenekarokért, koncertről koncertre követik azokat, egészen addig, míg Juli, az egyik fiú menyasszonya beleszeret az egyik zenészbe. A féltékeny vőlegény és csapata ezt nem nézi jó szemmel. Már-már verekedéssé fajul a dolog, amikor a fiú szabad választást ad Julinak, aki ezért a gesztusért újra, igazán beleszeret.

A film a rendező egyik fő témájaként – a nők helyzete a szocialista Magyarországon – a beat korszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a hatvanas évek legnépszerűbb beat-együttesei, a Metró, a Szíriusz és a Kex zenélnek.

A vetítés felvezetőjét Varga Balázs az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója tartja. A film megtekintéséhez szükséges linket a felvezető előadás lejárta után teszik közzé a Facebook-csoportban.

(Borírókép: jelenet Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című alkotásából) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ