Folyamatban a román állampolgárok hazahozatala Afganisztánból
Vissza

Folyamatban a román állampolgárok hazahozatala Afganisztánból

Huszonhét román állampolgár tartózkodik még Afganisztánban, 16-nak sikerült elhagynia az országot az éjszaka folyamán – közölte kedden a külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a szaktárca hétfői felhívása után még hét román állampolgár jelentette az iszlámábádi román nagykövetségen, hogy a térségben tartózkodik, így jelenleg 27 román ottlétéről van tudomásuk, miután 16-an az éjszaka elhagyták Afganisztánt. A minisztérium arról is beszámolt, hogy a védelmi tárcával és a román légierővel együttműködésben egy román katonai repülőgépet küldenek Kabulba a még ott levő román állampolgárok kimenekítésére.

Klaus Iohannis államfő hétfőn rendelte el, hogy a román légierő „haladéktalanul vállaljon szerepet” az Afganisztánban rekedt román állampolgárok kimenekítésében. Klaus Iohannis államfő szerda délutánra összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését. Az elnöki hivatal kedden közölte: az ülésen az afganisztáni biztonsági helyzet romlása, illetve ennek Romániára gyakorolt hatásai is napirenden lesznek.

Afgán menekültáradatra számítanakA G4Media hírportál a spanyol El Confidencial című lapban megjelent cikket ismertetve, azt írta: a magyar és a horvát határvédelem megerősítése miatt megváltozott az afgán menekültek útvonala, és már a megengedőbb Románián keresztül próbálnak bejutni az erődítménnyé vált Európába. A spanyol lap bukaresti tudósítója a román határrendészet és az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) adataira, illetve magyarázatára alapozza megállapítását.

Az idei év első felében megháromszorozódott (8758-ra emelkedett) a román határokon elfogott határsértők száma 2020 első feléhez képest. A Frontex szerint az első félévben 3200 afgán határsértőt fogtak el az európai uniós határokon, 41 százalékkal többet, mint a tavalyi év első felében. Az afgán menedékkérők száma az utóbbi három hónapban 33 százalékkal emelkedett.

A lap megkeresésére adott válaszában a román határrendészet egyrészt a járványügyi előírások lazulásának tulajdonítja a migránsok számának emelkedését, egy másik lehetséges magyarázatként pedig a Nyugat-Balkánon keresztül haladó migráció útvonalának megváltozását említi.

A többnyire Szerbia felől érkező migránsok menedéket kérnek a bukaresti hatóságtól, amikor elfogják őket a román határrendészek, hogy elkerüljék visszatoloncolásukat – magyarázta az El Confidencial. Az idei első negyedévben két és félszeresére emelkedett a román bevándorlási hivatalhoz benyújtott menedékkérelmek száma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A lap összehasonlításképpen megjegyzi: csak Bulgáriában volt a romániainál jelentősebb (több mint 350 százalékos) növekedés a menedékkérelmek tekintetében. Horvátországban alig 13 százalékkal nőtt, Magyarországon pedig 85 százalékkal csökkent a menedékkérelmek száma az Európai Unió adatai szerint.

A migránsok azonban nem akarnak Romániában vagy a környező országokban maradni: Ausztriába, Németországba vagy Franciaországba próbálnak eljutni, ahol őket támogató közösségek élnek és a menekülteket a romániainál sokkal vonzóbb állami juttatásokkal segítik. A Románia által nyilvántartásba vett menedékkérők ezért rendre megszöknek a befogadó központokból, a szerb-román-magyar hármashatár térégében – elsősorban Temesvár elhagyott épületeiben – gyűlnek össze, és várják az alkalmat, hogy teherautók rakterében elbújva megpróbáljanak illegálisan átjutni a román-magyar határon.

A román kamionsofőrök ezért már inkább nem állnak meg a nyugati határ közelében lévő parkolókban, elkerülendő, hogy a migránsok feltörjék a vámzárat. Többnyire bolgár és török gépkocsivezetőkkel történik ilyesmi, mivel be kell tartaniuk a törvény által előírt kötelező pihenőidőt – idézte az El Confidential az egyik román kamionsofőrt.  

Az embercsempészek számára ez migránsonként ötezer eurós üzlet – emelte ki alcímében a spanyol lap cikkét ismertető hírportál. Legutóbb július 29-én buktattak le Romániában egy nemzetközi bűnszövetkezetet, amely közel ötszáz illegális bevándorlót csempészett a Törökország-Görögország-Szerbia (Bulgária)-Románia-Magyarország-Ausztria útvonalon Németországba – emlékeztet a G4Media.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre