Fogjunk össze városunk keresztény jelképéért
Vissza

Fogjunk össze városunk keresztény jelképéért

Ünneplő testvérek, bő fél éve nagyban reménykedtünk, hogy ma a Szent Mihály-templomban ünnepelhetünk. Aztán azt terveztük, hogy ha ünneplés még nem is, de „nyílt nap”, templombejárás lesz.

Sok meglepetéssel, újdonsággal szembesültünk az elmúlt három hét folyamán, amely megtorpantotta a tervezett haladást. Megtalálták az északi mellékszentélyben a templom 700 éves középkori oltárát, a Schleynig-kápolnában szintén középkori falakat, sírokat és más, szakemberek szerint szenzációnak számító, csak itt látható elemeket, amelyek feltárása, bemutatása kötelez és új kihívások elé állít.

De kihívás elé állított a torony is. Mivel „csak” 159 éves, reméltük, hogy jobb állapotban lesz. A felállványozás után, augusztusban derült ki, hogy sürgős és nagy beavatkozást igényel, és csak szeptember elején derült ki, hogy a toronysisakot is teljes egészében cserélni kell... Mindez megnövekedett költséget is jelent, ami szétfeszíti határainkat. Most hozzátok és általatok minden kolozsvárihoz fordulok: fogjunk össze városunk ikonjáért, gyöngyszeméért! Segítsetek! Nem letudással, alamizsnával, hanem most arra van szükség, hogy áldozatot hozzunk azért, ami a miénk! Mi, mindnyájan, és megszólítva mindenkit, akit csak lehet, áldozatvállalásra kérve. Így hirdetünk gyűjtést a restaurálás folytatására. Hamarosan részletekkel jelentkezünk a médiafelületeken, megmutatva, mi vehető örökbe: mely részlet, fiatorony, keresztrózsa, párkánylevél megmentését vállalhatják fel hívek, baráti társaságok, családok, cégek.

Ennek tudatosítására hirdet plébániánk rajz- és fotópályázatot Az én Szent Mihályom címmel, a templom újranyitására-megáldására készülve. Az alkotások leadási határideje november 10-e, a díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntünk. A legsikeresebb pályamunkák kiállításra is kerülnek a Szentegyház utcai kiállítótermünkben, továbbá megtekinthetőek lesznek egy virtuális kiállítás keretében is. Részleteket plakátjainkon, a plébániai hivatalban és online felületeinken találnak az érdeklődők.

De nem csak anyagi támogatást kérünk. Az ember, aki részt vesz a teremtés munkálásában, kell testvérnek, társnak. Ezért mától egy imádságos utat indítunk és hirdetünk meg: imaúton, testvérekként, közösségként érkezzünk meg a lassan, de biztosan készülő templomunkba. Kérlek, társuljatok, imában is fogjunk össze! Nincs ennél hatalmasabb erő! Hozz imáddal is áldozatot!

A következő hónapjainkat közös rózsafüzérek, a szentmisék előtt közösségek, szerzetesek által vezetett imaalkalmak, imaórák, előadások szervezése kíséri. Kövessétek hirdetéseinket, Facebook-oldalunkat és honlapunkat, mindenről részletesen tájékoztatunk. És várunk: szülessen áldás, erő, közösség utazásunk végére!

(Elhangzott a Szent Mihály-templom búcsúján)

László Attila

a Szent Mihály-templom plébánosa, kerületi főesperes

(Borítókép: Fodor György)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ