Fogamzásgátlás okosan
Vissza

Fogamzásgátlás okosan

Az utóbbi években egyre jobban beépült a köztudatba, hogy a házi kedvenceket ivartalanítani kell. Ez nagy részben az állatvédő egyesületeknek köszönhető és egyik fő célja a gazdátlan állatok számának a csökkentése.

Nyilván az ivartalanításnak nem csak „társadalmi” előnyei vannak, hiszen az egyed és a gazda számára is lényegesen megkönnyíti az életet. Sokan azonban különböző okokból nem akarják megműttetni a kutyát-macskát: a későbbiekben szeretnék párosítani, félnek a műtéttől, az anyagi helyzet pillanatnyilag nem engedi meg a műtétet, vagy éppen az állat egészségi állapota miatt nem jöhet szóba az ivartalanítás. Ezekben az esetekben sokszor kérnek segítséget a gazdik, hogy mit is tegyenek, hogy a kutyák ne szökjenek el otthonról, vagy a negyed kóbor kutyái ne próbálják mindenáron szétszedni a kerítést, hogy bejussanak a tüzelő szukához, vagy éppen a macska ne szerenádozzon éjjel-nappal.

Amit nagyon fontos tisztázni: igen, léteznek fogamzásgátló gyógyszerek az állatok számára is, de ezek hormonkészítmények, amiknek a kívánt hatásuk mellett több mellékhatása is lehet, ezért jól végig kell gondolni, hogy mit miért vállal az ember az állata nevében. 

Ha azt szeretnénk megelőzni, hogy tüzeljen, illetve párosodjon a kutya-macska, a gyógyszert még a tüzelés előtt vagy a legelső jelek észlelésekor be kell adni. Ez lehet tabletta, amit több nap egymás után kell adni, vagy lehet egyszeri injekció. A hosszú távú protokoll függ a céltól: ha huzamosabb ideig szeretnénk elkerülni a tüzelést, gyógyszer függvényében 3-4 hónap után ismételni kell a kezelést.  Ha csak egy „szezont” szeretnénk átugrani, ez nem szükséges.

Ezeknek a készítményeknek a hosszú távú használata súlyos méhgyulladáshoz vagy emlődaganatok kialakulásához vezethet. Statisztikák szerint a szaporodó szervek daganatos megbetegedései szoros összefüggésben vannak ezen hormonkészítmények használatával.

Amit nagyon fontos tudni, hogy első tüzeléskor szigorúan tilos használni ezeket a szereket, mivel szinte biztos gennyes méhgyulladást okoznak, amely sürgősségi műtéti beavatkozást igényel.

Sok gazdi szeretne adni valamit a kan kutyáknak, hogy azok ne rohanjanak a tüzelő szukák után. Bár egyes orvosok szerint a tüzelést elnapoló készítmények használhatók a kanoknál is, az eredmény sajnos nem kielégítő, sőt, sok esetben nincs is semmi hatásuk.

Szintén ebbe a kategóriába tartoznak a vemhesség megszakítására szolgáló készítmények, amiket akkor lehet beadni, ha biztos párosodott az állat, vagy ha erre nincs bizonyíték, akkor 3-4 héttel tüzelés után ultrahangos vizsgálattal igazolható a vemhesség. Ezt a „gyógyszert” jobb a vemhesség korai szakaszában beadni (addig különösebb tünetek nélkül felszívódnak a magzatok), ugyanis a harmadik hét után vetélést okoz.

Ez utóbbi készítmény nem a kedvence az állatorvosoknak, talán sok etikai kérdést is felvet.

A legbiztosabb és legbiztonságosabb módszer az ivartalanítás. Tagadhatatlanul rizikói vannak, már csak azért is mert egy mélyaltatásban történő komoly műtéti beavatkozás, de hosszú távú komplikációi nincsenek, nem kell naptárban követni, hogy mikor is kell, hogy újra tüzeljen az állat, és sok idősebb korban megjelenő betegséget is megelőz.

Dr. Robu Júlia, állatorvos

Borítókép: Tüzelő szuka a rács mögött


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ