Focihírek röviden
Vissza

Focihírek röviden

PUSKÁS-KÖNYV A KOLOZSVÁR TÁRSASÁG ONLINE VETÍTÉSÉN

Kedden 18 órai kezdettel a 2019-ben bemutatott nagy sikerű Az aranycsapat és ami utána következik kötete megjelenése kapcsán készült videókban Borsi-Kálmán Béla az újonnan bemutatott könyvéről beszél. A kötet, amely Puskáséktól Albert Flóriánék nemzedékéig mutatja be a magyar labdarúgás fontos időszakát, nemcsak történeti forrásokra, levéltári dokumentumokra és állambiztonsági iratokra támaszkodik, hanem az oral history módszerét is alkalmazza, éppúgy felhasznál öltözői pletykákat és szóbeli közléseket, hogy az olvasó maga alkothasson képet a legnépszerűbb sportág hazai történelméről. A 2019. november 29-én és 2019. december 13-án készült videókban két lebilincselő interjút láthatunk, amelyet a  Kolozsvár Társaság eseményei Facebook-oldalán szervezett szokásos online vetítésén követhetnek. A videók azok számára is elérhetőek lesznek, akik később kapcsolódnak rá az oldalra (https://www.facebook.com/Kolozsv%C3%A1r-T%C3%A1rsas%C3%A1g-esem%C3%A9nyei-106227740740412/?modal=admin_todo_tour).

UEFA-JUTALMAZÁS: A CFR 1907 KAPJA A LEGTÖBB PÉNZT A VÁLOGATOTTAK UTÁN   

Mint ismeretes, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megelőlegezett pénzjutalmat ad az egyesületeknek annak függvényében, hogy mennyi játékosuk szerepelt a nemzetközi válogatottakban 2018 szeptembere és 2019 novembere között. A sajtóban megjelent számítások szerint a romániai élvonalbeli klubok közül a Kolozsvári CFR 1907 járt a legjobban. A Nemzetek Ligájában játszott mérkőzésekre behívót kapott Cristian Manea, Ciprian Deac és George Ţucudean (ez 44 800 euró bónuszt jelent), majd az Európa-bajnoki selejtezőkön a már említettek mellett beválogatták Mihai Bordeianut, Adrian Păunt és Andrei Burcăt, ez pedig még 70 400 eurót jelent, tehát a jutalom összege 115 200 euróra rúg. Ez a legnagyobb összeg az I. ligában, a második helyen a Krajovai Universitatea FC áll (96 000 euró), míg a dobogó harmadik fokát az FCSB foglalja el (83 200 euró).

AZ OLASZ KORMÁNY ENGEDÉLYÉVEL JÚNIUS 2-ÁN INDULHAT A SERIE A

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte vasárnap hivatalosan bejelentette, hogy a nemzeti bajnokság (Serie A) csapatai május 4-től edzésbe állhatnak, így június elején akár újraindulhat a bajnokság. A rendelkezés szerint az első két hétben a közös edzéseken tiszteletben kell tartani a még érvényben lévő távolságtartási szabályokat, így a játékosok elkülönülve edzenek. Május 18-tól már nagyobb csoportokban is készülhetnek a labdarúgók, a bajnokság tervezett kezdése a miniszterelnöki bejelentés után június 2-ra módosul. Addig a játékosok, edzők és stábtagok folyamatosan koronavírusteszteken esnek át, a bajnokság megkezdése előtt a tesztek száma nő. A mérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezik meg. Talán váratlan a bejelentés, mert bár az országban kezd enyhülni a járvány, ettől függetlenül szombatról vasárnapra 260 áldozata volt a vírusnak.

HÁROM HELYETT ÖT CSERE JÖHET A FOCIBAN A SZEZONHAJRÁRA

Brit médiaértesülés szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a koronavírus-járvány hatására azt tervezi, hogy háromról ötre növeli a cserélhető játékosok számát egy mérkőzésen. Erről a The Sun című lap írt hétfőn forrásmegjelölés nélkül. Az újság szerint a FIFA arra kérte a sportág szabályalkotó testületét (IFAB), hogy sürgősségi eljárás keretében döntsön a módosításról. A javaslat szerint a jelenleg szünetelő idény végéig a csapatok a megszokott három helyett öt játékost is cserélhetnének – ezzel segítenék a futballistákat, akikre az idény újraindulása után várhatóan zsúfolt program vár. Egyelőre sem a FIFA, sem az IFAB nem reagált a megjelent hírre. Az IFAB-ban a négy brit – angol, skót, walesi és északír – szövetségnek egy-egy, a FIFA-nak négy szavazata van. A szervezet eddig azt közölte, hogy a jelenleg futó sorozatokat a 2019–2020-as szabályokkal kell végigjátszani. A nemzetközi szövetség munkacsoportokat hozott létre a világjárvány hatásainak kezelésére, az egészség megőrzése első számú cél.

ÚJRAINDULHAT A MÁR LEZÁRT BELGA BAJNOKSÁG

A belga labdarúgó-bajnokság hétfőre kiírt videókonferenciáján akár a ligát is újraindíthatják, amennyiben a csapatok többsége egyetért a kérdésben.

A liga szervezetei kétszeri halasztás után ülnek össze hétfőn, hogy az április 2-án befejezettnek nyilvánított bajnokságról tárgyaljanak. Ez azért lehetséges, mert a döntést jóvá kell hagynia az első két osztályban szereplő 24 csapatnak, amelyek közül 17 már korábban a szezon lezárását szorgalmazta. Ennek köszönhetően van lehetőség arra, hogy mégsem lesz jogerős a döntés.

Az érintettek dönthetnek úgy, hogy folytatják a bajnokságot, de a folytatás kérdését el is napolhatják, aminek köszönhetően tovább várhatnak a belga kormány rendelkezéseire.

A belga bajnokság volt az első, amelyet lezártak a koronavírus-járvány miatt. Az UEFA azt javasolta viszont az összes tagországának, hogy próbálják meg befejezni az idei szezont még akkor is, ha augusztusban is kell játszaniuk.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mától lehet regisztrálni a 11. ...
Az RMDSZ nem támogatja bizalmatlansági ...
Költségvetés-kiigazítás: mire jut több ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ