Focihírek röviden
Vissza

Focihírek röviden

ÚJABB KORRUPCIÓS BOTRÁNY RÁZHATJA MEG A FIFA-T

Újabb korrupciós botrány rázhatja meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) a 2022-es katari világbajnoksággal kapcsolatban. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának hétfőn közzétett vádirata szerint a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es közel-keleti pályázat képviselői lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait, hogy rájuk szavazzanak a seregszemlék 2010-es odaítélésekor. A dokumentum szerint három dél-amerikai FIFA-tag, a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolás Leoz és egy meg nem nevezett személy kenőpénzt kapott azért cserébe, hogy a katari pályázatra szavazzon.

A szervezet egyelőre nem kommentálta az amerikai vádakat. Korábban többször felmerült, hogy a két tornát a FIFA-tagok befolyásolásával szerezték meg a házigazdák, az amerikai igazságügy 2015-ben megállapította, hogy Jack Warner egykori FIFA-alelnök összesen ötmillió dollár kenőpénzt kapott az oroszoktól a szavazatáért cserébe. Mind az orosz, mind a katari szervezők tagadják, hogy szavazatokat vásároltak volna, a FIFA egy 2014-ben lefolytatott belső vizsgálat után mindkét rendezőt felmentette a vádak alól. A szervezet akkori vezetőjét, Sepp Blattert azonban 2015-ben eltiltották nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A svájci sportvezető büntetését 2016 februárjában hat évre mérsékelték.

TÚL VAN A KORONAVÍRUSON PAOLO MALDINI ÉS FIA

Jó híreket kaptak az AC Milan labdarúgócsapatának szurkolói, hiszen meggyógyult a koronavírus okozta betegségből a klubikon Paolo Maldini és fia, Daniel. A gárda legendás balhátvédjéről és a Milan Primavera-csapatát erősítő Danielről március közepén derült ki, hogy megfertőzödött a koronavírussal, így mindketten rögtön karanténba vonultak. A Calciomercato című lap szerdai beszámolója szerint rendben haladt felépülésük, így a kéthetes zárlat leteltét követően visszatérhetnek munkájukba, már amennyire az Olaszországban tomboló járvány engedi. A jelenleg a Milan sportigazgatójaként dolgozó Maldininek éppenséggel lesz dolga, hiszen rögtön bekapcsolódik a klub és a játékosok közötti fizetéscsökkentési tárgyalásokba.

FEHÉROROSZ KUPA: BAJBAN A CÍMVÉDŐ ÉS A REKORDBAJNOK IS

A Szlavija Mozir egy lépéssel közelebb került a Fehérorosz Kupa döntőjéhez, mivel az elődöntő első felvonásán otthon 1–0-ra legyőzte a BATE Boriszovot. Az első mérkőzést az ukrán Jurij Pantea korai találata döntötte el. Érdekesség, hogy a bajnokságot 2006 és 2018 között uraló boriszovi együttesnek a kupa valahogy nem fekszik, hiszen, bár holtversenyben itt is vezeti az örökranglistát, ez a 15 ligaaranyhoz képest itt csak három végső győzelmet jelent – a legutóbbit még 2015-ben húzta be.

A címvédő Sahtyor Szoligorszk még nehezebb helyzetben van, hiszen a bajnok Dinamó Breszt Olakszandr Nojok és Pavel Szavickij góljával már az első negyedórában kétszer is betalált, és 2–0-ra nyert ellene. Mint ismeretes, Európában egyetlen helyen, Fehéroroszországban aktív a focibajnokság.

Fehérorosz Kupa, elődöntő, első mérkőzés: • Szlavija Mozir–BATE Boriszov 1–0 • Dinamó Breszt–Sahtyor Szoligorszk 2–0. A visszavágókat április 29-én rendezik meg.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ