Florin Cîţu: Az országos helyreállítási tervet nem utasították el, nem küldték vissza
Vissza

Florin Cîţu: Az országos helyreállítási tervet nem utasították el, nem küldték vissza

A nyilvános térben terjedő állításokkal ellentétben az Európai Bizottság nem utasította el az országos helyreállítási tervet (PNRR), és nem is küldte vissza a román hatóságoknak - jelentette ki ma Zilahon Florin Cîţu miniszterelnök.

„A PNRR-t nem utasították el és nem küldték vissza. Legyen világos mindenki számára” - fogalmazott a kormányfő.

Cîţu ezzel arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu pénteken lemondásra szólította fel egy Facebook-bejegyzésben Cristian Ghinea európai beruházásokért és projektekért felelős minisztert.

„Cristian, az Európai Bizottság négy nap alatt elolvasta a PNRR-det. Igen, azt, amit te küldtél Brüsszelbe. Anélkül, hogy elolvastad volna. Ők elolvasták, és keresztet vetettek. Cristian, nem szégyellted két nappal ezelőtt lazán azt hazudni a tévében, hogy minden oké, noha pontosan tudtad, milyen lesújtó megjegyzéseket kaptál az Európai Bizottságtól?”- teszi fel a kérdést Ciolacu a közösségi oldalon.

Az EB romániai képviselete ma jelentette be, hogy megkezdte a tagállamoktól beérkezett helyreállítási tervek (PNRR) alapos kiértékelését.

A terveket a NextGenerationEU helyreállítási program fő elemének számító szabályzatban lefektetett 11 kritérium alapján értékelik. Az Európai Bizottság az értékelési időszak alatt szorosan együttműködik minden érintett tagállammal, hogy tisztázzák a felmerülő kérdéseket és szükség esetén további információkat kérjenek.

Az Európai Bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a helyreállítási terveket. Az egyik fő kritérium az, hogy a keretösszeg legalább 37%-át a zöld átalakulásra, 20%-át pedig a digitális ágazatra kell fordítani.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ