Florin Cîţu a kijelölt miniszterelnök. Kijelentette: siet benyújtani a miniszterek listáját és kormányprogramját
Vissza

Florin Cîţu a kijelölt miniszterelnök. Kijelentette: siet benyújtani a miniszterek listáját és kormányprogramját

Florin Cîţu ügyvivő pénzügyminiszternek adott kormányalakítási megbízást szerdán este Klaus Iohannis államfő. Az elnök azt követően döntött erről, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a házszabályban megszabott 15 nap alatt Ludovic Orban korábbi kormányfőjelölt, ügyvivő miniszterelnök régi-új kormányának, aki emiatt kedden visszaadta kormányalakítási megbízását.

A legrövidebb időn belül ismerteti a parlamenttel a kormánynévsort és a kormányprogramot, jelentette ki Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök szerda este, hozzátéve, reméli, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogja többé késleltetni a beiktatási eljárást, tájékoztat az Agerpres. „A megbízás megtisztel, és ugyanakkor felelősséget ruház rám. Megbeszéléseket fogok kezdeményezni a parlamenti partnerekkel egy többség kialakítása érdekében, és Ludovic Orbannal együtt megszabjuk a tárgyalások programját“ – jelentette ki. Hozzátette, miniszterelnöki jelölése a garancia arra, hogy a PNL kormányon marad. A legrövidebb időn belül benyújtja a parlamentbe a kormány tagjainak listáját és a kormányprogramot, mondta Florin Cîţu a Victoria-palotában.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök koalíciós politikai kormányt támogatna

A legjobb megoldás egy koalíciós politikai kormány lenne - hangoztatta szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miután a Cotroceni-palotában tanácskozott Klaus Iohannis államfővel. "A legjobb megoldás egy politikai kormány lenne, egy olyan kormány, amely több, mint egy kisebbségi liberális kormány. Nem támogatunk egy szakértői kormányt és nem hiszünk abban, hogy egy egyszínű, kisebbségi kormány érvényesülni tudna” - nyilatkozta Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint “az előrehozott választásokat el kell felejteni”, mert az nem jelent prioritást jelenleg a lakosság számára.

    Az első szenátori mandátumánál tartó 47 éves Citu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot – írja az MTI. A parlamentben a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik leghangosabb bírálója volt. A baloldali ellenzék által kifogásolt Florin Cîţu kormányalakítási megbízása arra utal, hogy az államfő és az őt támogató PNL nem tett le az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, a szociáldemokraták ugyanis már korábban leszögezték, hogy Citunak nem szavaznak bizalmat, baloldali átszavazók nélkül pedig a kormányt nem lehet beiktatni. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul.

    Marcel Ciolacu házelnök, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD ideiglenes elnöke rossz tréfának, a parlament semmibevételének nevezte a jelölést. Az ellenzék vezetője arra utalt, hogy a törvényhozás szakbizottsága Cîţu pénzügyminiszteri jelöltségét sem támogatta, a szenátus szociáldemokrata többsége pedig tavaly decemberben - a román fizetőeszköz meggyengülésére és a jobbközép kormány állítólagos megszorítási terveire hivatkozva - megszavazta a pénzügyminisztert elmarasztaló parlamenti indítványt.
        Ludovic Orban leszögezte: helyesli az államfő döntését, és pártelnökként mindenben támogatja Citut a kormányalakítás során.


BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...
VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ