Firea: Dragnea lépjen vissza!
Vissza

Firea: Dragnea lépjen vissza!

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök ellen intézett nyílt támadást Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, a PSD alelnöke, a párt legnagyobb választói legitimitással rendelkező és - a közvélemény-kutatások tanúsága szerint - jelenleg is legnépszerűbb politikusa.

A főpolgármester szerdai sajtóértekezletén azzal vádolta a pártelnököt, hogy a PSD vezető testületeinek beavatása nélkül, legfeljebb néhány bizalmasával konzultálva, egymaga hozza meg a legfontosabb döntéseket, elakasztja a főváros számára fontos projekteket, ellene pedig "lejárató kampányt" folytat. Firea újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte mind a párt és a kormány megítélése, mind az ország jövője szempontjából hasznos lenne, ha Dragnea "visszalépne".
 

A főpolgármester elmondta: számára az volt az "utolsó csepp a pohárban", hogy Dragnea állítólag vele akarta kifizettetni a román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes tüntetésén történt erőszak politikai számláját, azáltal, hogy - jelenleg Bukarest prefektusaként tevékenykedő - volt tanácsadójára próbálták hárítani az erőszakos tömegoszlatás felelősségét. 
 

Firea szerint a hatóság erőszakos fellépését már a tüntetés előtt eltervezték, és ezért Dragnea bizalmasa, Carmen Dan belügyminiszter a felelős. A főpolgármester a PSD szombaton tartott végrehajtó bizottsági ülésén felvetette, hogy a párt vonja meg a bizalmat a belügyminisztertől a csaknem félezer tüntető és több tucatnyi csendőr sérülését okozó összetűzések miatt, de javaslatát senki sem támogatta, így a szavazásból Dragnea megerősödve került ki.

A főpolgármester szombati fellépése után Dragnea - aki egyébként nem tűri a párton belüli széthúzást - még nem kezdeményezett szankciókat, de Firea tovább folytatta nyilvános támadásait, amivel a pártelnököt gyakorlatilag maga kényszeríti arra, hogy kizárását javasolja. Firea több ízben cáfolta azokat a sajtótalálgatásokat, miszerint a legnagyobb román párt elnöki tisztségére vagy az államfői posztra pályázna.

Bár Bukarest főpolgármesteri tisztsége a második legnagyobb választói támogatást feltételező tisztség Romániában az államfő után - Fireát 2016-ban csaknem negyedmillió polgár választotta meg, a felmérések szerint változatlanul 26 százalék bizalmi indexe, míg Dragneának csak 15 százalék – a párton belül nincs különösebb támogatottsága. „Senki sincs mellette, csak négy vagy öt szekus, akik a mi pártunkban is ott vannak, és akiktől már rég meg kellett volna szabadulni”, vélekedett szerdán a PSD-s Cătălin Rădulescu. A képviselő a sajtónak arról beszélt, a pártban elégedetlenek Fireával, nem sokat tett Bukarestért, ehelyett a kormányra hárítja a felelősséget, hogy az nem segíti az önkormányzatokat. Rădulescu elmondta: amennyiben a főpolgármester folytatja a támadásait, kezdeményezni fogja, hogy a párt vonja meg tőle a politikai támogatást.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ