Filmek a Duna-deltában – mi látható az idei Anonimul fesztiválon?
Vissza

Filmek a Duna-deltában – mi látható az idei Anonimul fesztiválon?

Cannes-ban díjazott díszmeghívottal, nemzetközi fesztiválokon már bizonyított romániai produkciókkal, retrospektívvel, valamint három versenyszekcióval várja az érdeklődőket az Anonimul Független Filmek Fesztiválja. A Duna és a Fekete-tenger találkozási pontjánál található kis faluban, Szentgyörgyön 16. alkalommal szerveznek filmes seregszemlét, az augusztus 5–11. között zajló rendezvényen nincs vörös szőnyeg, sem belépő, sem zsűri, hiszen a fesztiválon vetített versenyfilmeket a közönség díjazza.

Szergej Loznyica ukrán rendező lesz az Anonimul Független Filmfesztivál díszmeghívottja, aki átveszi a rendezvényen az Anonimul Trófeát az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért. Az elismert rendező munkássága előtt retrospektívvel is tisztelegnek a szervezők, a vetítéseket beszélgetések követik, míg Szergej Loznyica augusztus 10-én, szombaton mesterkurzust is tart az érdeklődőknek.

A kortárs filmművészet egyik legmeghatározóbb alakjaként tartják számon Szergej Loznyica rendezőt, akinek portfóliójában 20 dokumentum- és 4 nagyjátékfilm található, ezek közül vetítenek hetet a rendezvényen. Látható a fesztiválon a Schastye moe (Az én örömöm) című rendezés, valamint a Szelíd teremtés című film, mindkettő az Arany Pálmáért versenyzett Cannes-ban, a FIPRESCI-díjas Ködben, a Cannes-ban díjazott (Un Certain Regard, legjobb rendezésért járó díj) Donyeci történetek, a Maidan című dokumentumfilm, az Európai Filmdíj Legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt Austerlitz, valamint a The Trial (A per) című munkája.

Szergej Loznyica (Fotó forrása: Anonimul fesztivál/Facebook)

A rendezőnek több román kötődése van: a Sasztye moje és a Ködben szereposztásában Vlad Ivanov neve is megtalálható, míg A szelíd teremtés és a Donyeci történetek egyik szereplője Valeriu Andriuță, a négy játékfilm operatőre pedig a Moldova Köztársaságból származó Oleg Mutu.

Nemzetközi és hazai versenyszekciók

A fesztivál összesen három versenyszekciót hirdetett, nemzetközi nagyjátékfilmes, nemzetközi és hazai rövidfilmes szekciókat. A 16. fesztivál nagyjátékfilmes kategóriájában összesen hat alkotás szerepel, köztük Marius Olteanu romániai rendező első nagyjátékfilmje, a Monștri.. A TIFF-en bemutatott romániai alkotás a Working Woman (rendező: Michal Aviad, Izrael), The Best of Dorien B. (r.: Anke Blonde, Belgium), a Transnistra (Anna Eborn, Svédország–Dánia–Belgium), a The Father (r.: Kristina Grozeva és Petar Valchanov, Bulgária–Görögország) és a Tehran: City of Love (Ali Jaberansari, Irán–Egyesült Királyság–Hollandia) című rendezésekkel versenyez.

A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjainak kiírásaira 46 országból több mint 550 filmet neveztek, ezekből válogatott ki 25-öt Ionuţ Mareş filmkritikus – 13 a román, 12 a nemzetközi szekcióban szerepel.

– A román filmes szekció nagyon szerteágazó, de van egy közös nevezője: a többtíz nevezett alkotásból ezeket tartottam a legjobbnak, a legmegfelelőbbnek az Anonimulra. A válogatásban szerepelnek elismert rendezők munkái, de filmes képzésben részesülő diákok alkotásai is. Fikció, animációk és filmesszék is láthatók – közölte Ionuţ Mareş. A filmkritikus a nemzetközi szekciót is értékelte, kiemelve: a 12 rövidfilm között vannak olyanok, amelyek már nagy külföldi fesztiválokon is szerepeltek, de olyanok is, amelyeknek az Anonimul fesztiválon lesz a premierjük.

A La Gomera is látható a Deltában

A filmfesztivál nemcsak versenyszekciót hirdet, lesz nemzetközi panoráma – ebbe illeszkedik a Szergej Loznyica-retrospektív –, Színészek a kamera mögött program, és OFF Román kategória is, amelyben romániai filmeket válogatnak be.

A román alkotások között olyan filmeket lehet találni, amelyek nemzetközi filmfesztiválokon már bizonyítottak. Ilyen a nemzetközi versenybe beválogatott román film, hiszen Marius Olteanu rendezése a Berlinalen közönségdíjat kapott. Emellett látható Corneliu Porumboiu ötödik nagyjátékfilmje, a La Gomera, amely idén a Cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyszekciójában szerepelt. A produkciót augusztus 6-án, Vlad Ivanov, a film főszereplője és az alkotóstáb egy részének jelenlétében vetítik.

A román filmek közé ugyanakkor beválogatták a Romanian Tradition (rendező: Pavel Bartoș) és a Salix Caprea (r.: Valeriu Andriuță) című alkotásokat is, mindkettő a Színészek a kamera mögött szekcióban szerepel.

(Borítókép forrása: Anonimul fesztivál/Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ