Figyelni, megfigyelni a minket körülvevő világ működését
Vissza

Figyelni, megfigyelni a minket körülvevő világ működését

Május 12-én nyílt meg Kerezsi Nemere vizuális- és képzőművész Thiemann-Etüde című kiállítása a kolozsvári Quadro Galéria földszinti és emeleti termeiben.

A tárlat különleges, finom művészi élményt nyújt, betekintést engedve egy olyan alkotó látásmódjába, aki nem csupán tengődik az őt körülvevő világban, figyeli, megfigyeli azt a legapróbb részletekbe menően, vizsgálja ember és természet interakcióját, igyekszik maradéktalanul megérteni az élet bonyolult működésű rendszereit – legyen szó a méhek, a hangyák ténykedéseiről vagy épp ritka természeti jelenségekről – és alkotásaival reagál a látottakra, az átéltekre. A fényképek, rekreációk, makettek, szobrok és videók érzékletes magyarázó, kontextualizáló szövegekkel egészülnek ki a galéria falain, összetett élményt nyújtva a látogatónak. A tárlatot ugyanazzal a kiterjesztett figyelemmel és befogadással érdemes végigjárni, amellyel az alkotó a világot szemléli.

Kerezsi Nemere 1979-ben született Sepsiszentgyörgyön, jelenleg Berlinben él és dolgozik. Grafikát, intermédiát, szobrászatot és vizuális nevelést tanult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Több képzőművészeti díjat nyert, valamint számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt műveivel az Egyesült Királyságban, Észak-Írországban, Franciaországban, Japánban, Magyarországon, Romániában és Svájcban. Jelenlegi művészeti kutatási területei közé tartozik a hely emlékezete, a természeti erőforrások kizsákmányolása, légköroptikai jelenségek vizsgálata, az ideális élettér és az alkalmazkodás kérdésének vizsgálata a méhek életében.

Székely Sebestyén György és Kerezsi Nemere a megnyitón. Fotó: Váczi Roland

A június 24-ig látogatható tárlatot a szerző és Székely Sebestyén György művészettörténész, a galéria igazgatója rendezte, a kurátorok asszisztense volt Vécsei Hunor, a designért Péter Árpád felelt. A tárlat ismertetőjében kiemelik: a kiállítást Beke László (1944–2022) művészettörténész emlékének ajánlják, aki a barátság és szövetségteremtés aktivistája volt.

(Borítókép: Pillanat a megnyitóról. Fotó: Váczi Roland)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ