Figyelem, fagyálló veszély!
Vissza

Figyelem, fagyálló veszély!

A hideg idő beálltával a gondos sofőrök előkészítik autóikat a fagyos napokra: kicserélik a gumikat, téli ablakmosó folyadékot tesznek a tartályba, a hűtőfolyadékot kipótolják. Arra azonban nem mindenki figyel, hogy csak a tartályba töltse a folyadékot, mellé ne menjen semmi. Mivel a fagyálló, ismertebb nevén „antigel” édes ízű, a kutyák és a macskák nagy előszeretettel nyalogatják fel a földről a lecsepegett mérget.

Egyes kutatások szerint a mérgezéses esetek nagy részét kutyáknál és macskáknál a fagyálló okozza. Sokszor véletlenszerűen jutnak hozzá, de sajnos nagyon sok a szándékos mérgezés is…

De miért is olyan veszélyes a fagyálló? A legtöbb nálunk forgalomban lévő fagyálló etilénglikolt tartalmaz, amely nagyon erős méreg minden állat számára, sőt, az emberre is veszélyes. Elfogyasztás után rövid idővel súlyos vesekárosodást okoz, aminek következtében az állat néhány napon belül elpusztul. A gyilkos adag meglehetősen kicsi: egy macskának elég egy kiskanálnyi folyadék.

A folyadék a gyomorból nagyon hamar felszívódik a vérbe. Lebontási termékként tipikus kristályok jelennek meg a vizeletben alig 3-5 órával a méreg elfogyasztása után. Miután a teljes adagot feldolgozza a szervezet, már nem képződnek a kristályok, így 1-2 nap után a vizelet újra tiszta.

A mérgezésnek három fázisát lehet elkülöníteni: fogyasztás után 1-12 órával az állat levert, szédült, hasonlít a részeg emberhez. A fagyálló benyalása 12-24 órával után látszólag magához tér, mintha semmi baja nem lenne. Egy nap elteltével kezdenek megjelenni a veseelégtelenség tünetei: sok vizet iszik, gyakran és sokat vizel, öklendezik, hányik és nagyon levert. Végül megjelennek az idegrendszeri tünetek: reszket, rángógörcsei vannak, kómás állapotba kerül, és rövid időn belül elpusztul.

Mi a teendő, ha látjuk vagy legalábbis gyanítjuk hogy állatunk fagyállót nyalt? Mindegy hány óra van, nagyon sürgősen orvoshoz kell vinni! Az első 3-5 óra kritikus. Minél hamarabb meg kell hánytatni az állatot. A fagyálló ellenszere az alkohol: pálinkát vagy vodkát kell itatni az állattal. Bármennyire is nevetségesnek tűnik, jól be kell rúgatni az állatot. A legjobb, ha ezt orvos teszi, de ha túl sok idő, míg eljutunk a rendelőig, kezdjük meg már otthon az erőszakos pálinkaitatást.

Ha eltelik több mint 5 óra a fagyálló fogyasztásától, és megjelennek a tipikus kristályok a vizeletben, gyakorlatilag visszafordíthatatlanul károsodik a vese, és minimálisak a túlélés esélyei.

Hogyan előzhetjük meg a mérgezést?

• Ha az udvaron vagy a garázsban mi magunk pótoljuk a hiányos folyadékokat az autóban, nagyon vigyázzunk, hogy egy csepp se menjen mellé. Ha ez mégis megtörténik, fel kell törölni a földről.

• A fagyállós palackokat gondosan el kell zárni, és állatok illetve gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen tárolni. A kiürült palackokat szintén bezárva kell eldobni.

• Időnként ellenőrizzük az autót, hogy ne csepegjen a hűtőfolyadék a radiátorból.

• Ne hagyjuk állatainkat felügyelet nélkül szabadon. Különösen a macskákat ne, főleg ha autószerelő műhely van a szomszédságunkban.

• Séta közben ne hagyjuk, hogy kutyánk bármit is nyalogasson a földről.

Dr. Robu Júlia állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ