Fifor és Şimon a védelmi és a gazdasági tárcák élén
Vissza

Fifor és Şimon a védelmi és a gazdasági tárcák élén

Mihai Fifor, korábbi gazdasági miniszter, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke került mától a múlt héten megüresedett védelmi tárca élére. Fifor tisztségét Gheorghe Şimon Máramaros megyei képviselő, a PSD egyik alelnöke vette át a gazdasági minisztérium vezetésében. Az új tárcavezetők kinevezését tegnap délután írta alá Klaus Johannis államfő és nem sokkal azt követően le is tették a hivatali esküt a Cotroceni-palotában.

A jelöléseket Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Mihai Tudose miniszterelnök jelentette be egy közös sajtótájékoztatón, a PSD keddi vezetőségi ülését követően.

A védelmi tárcát eddig vezető Adrian Ţuţuianu alig két hónap után egy „kommunikációs hibára” hivatkozva mondott le, miután a tárca egyik közleményét a média úgy értelmezte, hogy a minisztériumnak nincs pénze a szeptemberi fizetésekre.

Az eredetileg filozófus végzettségű Fifor Liviu Dragnea házelnök egyik bizalmi embere. Két éve Klaus Johannis államfő elutasította, hogy közlekedési miniszterré nevezzék ki, mondván, hogy nincs megfelelő végzettsége. Az elnök ez alkalommal nem emelt kifogást jelölése ellen, és a PSD mindkét miniszterjelöltjének kinevezését aláírta.

 A 47 éves Fifor román irodalomból szerzett mesterfokozatú diplomát, antropológiából doktorált, az utóbbi tíz évben azonban politikatudományi, közigazgatási és biztonságpolitikai témákban is posztgraduális képesítéseket szerzett, s az előző parlamenti ciklusban a szenátus védelmi bizottságának tagja volt.

Fifor a hadsereg felszerelésének korszerűsítését nevezte fő feladatának. A kormány nagyszabású haderőfejlesztést jelentett be, és vállalta, hogy az idei évtől kezdődően legalább egy évtizeden keresztül a hazai össztermék (GDP) két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.
    

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Liviu Dragnea nem mond le!
Vb-2018, E-csoport, 2. forduló: ...
Dragnea lemondását követeli az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ