Fifor: A védelemi költségek 40%-át fegyverkezésre fordítottuk
Vissza

Fifor: A védelemi költségek 40%-át fegyverkezésre fordítottuk

Második éve fordítja a román állam a GDP 2 százalékát a védelmi költségekre, 2017-ben ebből az összegből körülbelül 40%-ot a hadsereg felszerelésére költöttek, jelentette ki kedden Mihai Fifor védelmi miniszter a Bucharest 9 Kezdeményezés találkozóját követően, amelyen Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia szaktárcavezetői, valamint a NATO és az amerikai védelmi minisztérium képviselői vettek részt.

" Románia teljesíti a NATO mindhárom követelményét: a GDP 2 százalékát védelemre fordítja, elértük az operációs képességet és jelen vagyunk a hadszíntereken több mint 700 katonával" - nyilatkozta Fifor a lengyel hivatali kollégájával, Mariusz Blaszczakkal tartott közös sajtótájékoztatón.

A védelmi szaktárca vezetője arról is beszélt, hogy Romániának az az érdeke, hogy a felfegyverzésre fordított összegek jelentős része a román hadiparba térüljön vissza.

"Minden alkalommal elmondtam, Románia nem ment el bevásárolni, Románia szeretné felélénkíteni a hadiparát, és ezt ipari együttműködések, technológiák átvételével lehet kivitelezni" - magyarázta Fifor.

Mariusz Blaszczak azt mondta, országa is a GDP 2 százalékát védelemre fordítja, ebből pedig 20 százalékot a hadsereg modernizálására költ. Ugyanakkor hozzátette, hogy Lengyelország nagyobb mértékű mobilitást szeretne elérni a keleti szárny államai irányába, így kiemelt figyelmet fordítanak a Via Carpatia közúti projektre, amely összeköti majd a Balti országokat Romániával, Bulgáriával és elér Görögországig.

A NATO-tagság és az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség jelenti a garanciát Románia biztonsága számára - jelentette ki Liviu Dragnea képviselőházi elnök.

„Azt gondolom, hogy a NATO-nak jóval koherensebb módon kell kezelnie a keleti szárny megerősítésének kérdését, hiszen az Európai Unió keleti határországai talán a NATO legfontosabb térségét jelentik, ha figyelembe vesszük a Fekete-tenger régiójának történéseit, Oroszország akcióit - számolt be a B9 Kezdeményezés képviselőivel, valamint a NATO és az USA küldötteivel tartott találkozójáról Liviu Dragnea. 

A képviselőházi elnök úgy vélekedett: a NATO-tagok területe és népességszáma, valamint a védelemre fordított összegeket figyelembe véve Lengyelországnak és Romániának nagyon fontos szerepet kell juttatni „annál az asztalnál, ahol a döntések születnek”, különös tekintettel arra, hogy a Fekete-tenger térségének megnőtt a jelentősége a kockázati tényezők szempontjából.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...
Kelemen: RMDSZ-voksokkal sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ