Fiatalok a világ közepén – Kalotaszentkirályon az Örökségünk őrei tábor
Vissza

Fiatalok a világ közepén – Kalotaszentkirályon az Örökségünk őrei tábor

Megérkeztek vasárnap Kalotaszentkirályra a már harmadik alkalommal megszervezett Örökségünk őrei tabor résztvevői. Június 24–27 között kommunikációs, rendezvényszervező és fotó/videó képzésen vesznek részt. Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya által szervezett kalotaszentkirályi táborban közel 80 diák és tanár lesz jelen, akik Déváról, Kolozsvárról, Nagyenyedről, Szamosújvárról és Szászrégenből érkeznek. A táborban kidolgozott, Kalotaszentkirályt népszerűsítő kampánytervüket a csapatok június 26-án délután mutatják be a helyi kultúrotthonban.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, céljuk segíteni a fiataloknak abban, hogy kreatív és hatásos kampányt találjanak ki az örökbefogadott épületek bemutatására, hasznosítására: a tábor egyrészt jó alkalom arra, hogy megköszönjék a mozgalomban egy éven át résztvevő diákok kitartását, munkáját, a pedagógusok segítségét, másrészt pedig a táborban a diákok egymással ismerkedhetnek, közösen gondolkodhatnak, tervezhetnek, közösen építhetik az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket erdélyi hálózatát – fogalmaznak a rendezvényről szóló közleményben.

Örökségvédelmi munkájuk folytatása érdekében az értékmentők tematikus műhelymunkákon vesznek részt, amelyek felkészítik őket, tippeket és hasznos tanácsokat adnak arra, hogyan és milyen eszközökkel lehet egy várost, falut vagy egy épületet népszerűsíteni, megtölteni élettel. A workshopokat online kommunikáció, fotó– és videókészítés és rendezvényszervezés témakörökben tartják a meghívott szakemberek.

Az Örökségünk őrei mozgalomról szólva Winkler Gyula EP-képviselő úgy vélte, ez a legértékesebb erdélyi magyar hozzájárulás a kulturális örökség európai évéhez. Szerinte az Örökségünk őrei több mint egy iskolai vetélkedő, igazi erdélyi mozgalommá nőtte ki magát, hiszen az évek folyamán közösségeket megmozgató kezdeményezéssé vált. „Ahogy telnek az évek, egyre világosabban látszik, a fiatalok találkozása épített örökségünkkel izgalmas történeteket eredményez. A diákok kreativitásának és leleményességének köszönhetően, a 21. századi kommunikációs eszközökön keresztül nemcsak a fiatalok, de egész közösségünk újra felfedezheti, rácsodálkozhat páratlan kulturális örökségünkre” – hangsúlyozta az EP-képviselő hétfőn Kalotaszentkirályon. „A műemlékek megismerése, dokumentálása 21. századi kommunikációs eszközökkel egyrészt hozzáférhetővé teszi épített örökségünket, másrészt tovább lehet örökíteni ezt a tudást a következő nemzedékek számára, ez fontos feladatunk mindannyiunknak, hiszen a kulturális örökség alapvető része nemzeti identitásunknak” – fogalmazott. A beszélgetés házigazdája Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke volt, aki az Örökségünk őrei brüsszeli fogadtatásáról faggatta az EP-képviselőt.

Winkler Gyula beszélt a DiscoverEU program lehetőségeiről, hiszen a teremben voltak 18 évesek is, akik már az idén pályázhatnak, de még több 17 éves fiatal, akik jövőben vehetnek részt az EU új, fiataloknak szóló programjában. Az idei utazási jegyeket június 26-ig lehet megpályázni, ezt követően pedig Winkler Gyula és a MIÉRT közös pályázata indul, ahonnan a DiscoverEU sikeres erdélyi magyar pályázói további utazási költségeket nyerhetnek.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ Ügyvezető Elnöke a kampányok izgalmas világáról beszél a résztvevőknek (Fotók: FACEBOOK)

Az RMDSZ kulturális főosztálya által szervezett, Winkler Gyula EP képviselő által támogatott, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosának fővédnöksége alatt álló Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom célja a szórványban, interetnikus környezetben és Székelyföldön élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. A mozgalom az utóbbi időszak egyik legsikeresebb, az ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, amelyhez eddig 8 megye több mint 2000 diákja csatlakozott.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cosmin Contra idegenlégiósai
Holtan találták meg a Dâmboviţa megyei ...
Továbbra is Csomortányi István az EMNP ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ