Feszültségek
Vissza

Feszültségek

Ismét felvillant egy belpolitikai válság lehetősége, miután a Szociáldemokrata Pártban (PSD) egyre több nézeteltérésre ad okot az utcai tüntetések okozta nyomás. Ez utóbbival a PSD szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni, és erre utal a nagyobbik kormánypárt kapkodása. A szociáldemokraták is komolyan fontolgatják, hogy utcára vigyék szimpatizánsaikat, mint ahogy történt az év elején, amikor a Cotroceni-palota elé csődítették leghűségesebb választóikat. Akkor nem volt annyira kiélezett a helyzet, mint most, azóta eltelt lassan egy év és a társadalmi ellentétek mélyültek. Ezt igazolja a Victoria-palota előtti téren történt hétvégi agresszió, amely elítélendő, függetlenül attól, hogy ki volt az elkövetője vagy az elszenvedője.

Veszélyes fordulatot kezdenek venni a dolgok, hiszen a tüntetések önmagukban nem vezetnek eredményre, ez pedig növeli a kormánnyal elégedetlenek táborában felgyűlt feszültséget. Meglehetősen szerencsétlen helyzet a mostani, hiszen a társadalmi feszültségek olyan pillanatban halmozódtak fel és kerültek robbanásveszélyes állapotba, amikor a pártok le vannak épülve, az ellenzék kormányzásképtelen. Egyedül a PSD látszik erősnek, de mindez csak addig érvényes, amíg Liviu Dragnea a helyén marad. Várhatóan sokáig nem fog tartani királysága, akkor pedig a PSD-ben is felgyorsulhat az a leépülés, amit láttunk az ellenzéknél Traian Băsescu elnöki pályája végét követően.

Dacian Cioloş és platformja kiváló lehetőséget szalasztott el tavaly, hogy belépjen a politikába és megpróbáljon egy vállalható pólust kialakítani a PSD-vel szemben az USR-vel együtt, de a volt európai uniós biztos úgy látta, hogy erre a szerepre alkalmatlan. A kormányfői pozícióból, ha már nem lépett be a politikába, kétséges, hogy ezt most megteszi, a tüntetők köré pedig hiába megy, mert csak növeli a társadalmi feszültséget.

{Tovább olvasható még 241 szó.}
A tüntetések önmagukban azért nem vezetnek eredményre, mert a kormányellenes akciók résztvevőinek elsősorban hiteles politikai képviseletre van szükségük. Ezek az emberek nem találják azokat a politikusokat, akik reményeiket és elvárásaikat valóra válthatnák. Dühüket az utcán fejezik ki, márpedig rossz, ha ez ennyiben merül ki, mert idővel az akció
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ