Férfi kosár vb-selejtezők: továbbjutottak a magyarok, kétséges a román részvétel
Vissza

Férfi kosár vb-selejtezők: továbbjutottak a magyarok, kétséges a román részvétel

A horvát Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány irányította magyar férfi kosárlabda-válogatott remek hajrával nyert Koszovóban csütörtökön a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel továbbjutott a kvalifikáció második szakaszába. Hollandiai vereségével nehéz helyzetbe került viszont a román válogatott.

A tavalyi Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar válogatott a világbajnoki selejtező nyitányán, novemberben 70:60-as vereséget szenvedett Lengyelországban, majd Debrecenben 84:76-ra nyert Koszovó ellen, aztán februárban 80:75-re kikapott Litvániában, majd 64:57-re verte a lengyeleket Szombathelyen.

A koszovóiak több szempontból is nehéz helyzetből várták az ötödik fordulót. Egyfelől nyeretlenül sereghajtók voltak a C-csoportban, emellett Brad Greenberg szövetségi kapitány nem számíthatott honosított amerikai játékosaira, a Debrecenben 21 pontot dobó Scott Bamforth-ra és Shawn Jonesra. Ráadásul szombaton autóbalesetben életét vesztette a válogatott Gazmend Sinani, és a karambol során megsérült Granit Rugova, Fisnik Rugova és Altin Morina, valamint a válogatott gyúrója, Kujtim Shala is.

A koszovói szövetség a tragédiára hivatkozva kérte a pristinai meccs elhalasztását, ezt azonban az európai szövetség nem engedélyezte. A hazaiak csak 11 embert neveztek a mérkőzésre, az utolsó helyet az elhunyt Sinani emlékére üresen hagyták. A találkozó előtt egyperces gyászszünetet tartottak.

A magyar csapat vasárnap este a litvánok ellen zárja a selejtező első szakaszát a budapesti Tüskecsarnokban, a csoportból az első három helyezett jut tovább a kvalifikáció következő körébe. Ott a D-jelű, horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerül össze, s a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019-es kínai világbajnokságra.

Utóbbi csoportban Gröningenben súlyos vereséget szenvedett a román válogatott, amelynek esélye sem volt a végig irányító hollandok ellenében. A macedón szövetségi kapitány és segédei, a kolozsvári Mihai Vlad Silvăşan és Hristu Sapera jól védekezett, ám támadásban szinte semmit nem mutatott. A Kolozsvári U-BT bajnoki bronzérmes és kupanyertes együtteséből ketten léptek pályára, Giordan Lee Watson és Kuti Nandor-Levente, mindkettő jól szerepelt.

Következik vasárnap este 19 órakor a kolozsvári új sportcsarnokban, a BT-Arénában a sorsdöntő horvátok elleni összecsapás, az ellen az együttes ellen, amely idegenben győzte le az éllovas Olaszországot. A mérkőzésre ingyenes a belépés a tanulóknak és a diákoknak megfelelő igazolvány felmutatása estén.

Románia korábbi eredményei: 70:75 Olaszországgal Torinóban, 75:68 Hollandiával Kolozsvárott, 58:56 Horvátországgal Zadarban és 50:101 Olaszországgal Kolozsvárott.

Eredmények, 5. forduló:

C-csoport: • Koszovó–Magyarország 65:81 (19:29, 20:10, 13:18, 13:24) – a magyar pontszerzők: Vojvoda Dávid 17, Darrin Govens 13, Perl Zoltán 12, Eilingsfeld János 12, Allen Rosco 10, Keller Ákos 8, Kovács Péter 5, Filipovity Marko 3, Tóth Norbert 1 • Lengyelország–Litvánia 61:79. Az állás: 1. Litvánia 10 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Lengyelország 7, 4. Koszovó 5.

D-csoport: • Hollandia–Románia 77:52 (22:12, 11:12, 23:15, 21:13) – a romániai pontszerzők: Emnauel Ion Căţe 16, Giordan Lee Watson 11, Kuti Nándor-Levente 11, Radu Paliciuc 6, Iulian Orbeanu 5, Georges Darwiche 3 • Olaszország–Horvátország 72:78. Az állás: 1. Olaszország 9 pont, 2. Hollandia 7 (353:350), 3. Horvátország 7 (341:356), 4. ROMÁNIA 7 (305:377).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ