Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele (FOTÓRIPORTTAL, VIDEÓVAL)
Ferenc pápa szentmisét pontifikál Csíksomlyón a hegynyeregben
Ferenc pápa szentmisét pontifikál Csíksomlyón a hegynyeregben
Vissza

Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele (FOTÓRIPORTTAL, VIDEÓVAL)

Zarándokok százezrei gyűltek össze Csíksomlyón, a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben, hogy részt vegyenek a Ferenc pápa által celebrált szentmisén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában.

*** A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.***

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

    "...ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől", hangoztatta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál "közbenjárt" azért, hogy így legyen. Ferenc pápa arra szólította a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet – írja az MTI.

 

A szentatya, a katolikus egyház feje fontosnak tartja a római és a keleti rítusú katolikusok meglátogatását is, ezért vasárnap a Fehér megyei Balázsfalvára megy, ahol görög katolikus vértanúkat fog boldoggá avatni - mondta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatornán szombaton.    Emlékeztetett: amikor 1999-ben II. János Pál pápa Romániába látogatott, rosszul esett a székelyeknek, hogy csak Bukarestbe ment el az egyházfő. Mint mondta, ennek az volt az oka, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox többségű ország meghívta a pápát, így ez kevésbé lelkipásztori, inkább egy felekezetek közötti, ökumenikus látogatás volt.

A Ferenc pápa által celebrált szentmise kezdetekor szinte semmit sem láttak a hívek (Kiss Olivér felvétele)

Húsz év elteltével Ferenc pápa személyében újra katolikus egyházfő érkezett Romániába, és a mostani látogatásnál már a hívők kerültek a középpontba - hangsúlyozta Monostori László.

Arany rózsát adományozta a pápa a csíksomlyói Mária-kegyhelynek

A pápák egyik legrégibb és legnemesebb ajándékát, az Arany rózsát adományozta Ferenc pápa a csíksomlyói Mária-kegyhelynek. A szentatya a csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobrának lábához helyezte el az Arany rózsát. 1922-ig a pápák ilyen rózsát ajánlottak fel olyan személyeknek is, akiket különösen tiszteltek, de azóta ez az ajándék csak a Szűz Máriának szentelt zarándokhelyeknek jár - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Veres Stelian, a pápalátogatást szervező bizottság tagja.

A szentmire kezdetekor már felszakadozott a felhőzet (Kiss Olivér felvétele)

A pápalátogatás alkalmával a csíksomlyói kegytemplomból a nyeregbe vitték a világ legnagyobb, fából készült, 227 centiméter magas, több mint ötszáz éves Mária-kegyszobrot, amelyet legutóbb a második világháború után hoztak ki a templomból. A pünkösdi búcsú alkalmával ennek másolatát szokták kivinni a somlyói nyeregbe.

Jelen volt a román miniszterelnök is a szentmisén

A pápalátogatást szervező minisztériumközti bizottság reggeli közlése szerint85 000 zarándok volt a nyeregben, de előfordulhat, hogy létszámuk nap közben emelkedett. Jelen volt Viorica Dăncilă román miniszterelnök és kabinetjének több tagja – írja az Agerpres.

Ferenc pápa érkezik szentmiséje helyszínére

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős magyar miniszterelnök-helyettes, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete és Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Ferenc pápa szentmiséjén a csíksomlyói hegynyeregben

Borítókép és fotók: MTI/Koszticsák Szilárd


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán Viktor: a futball mindig vigasz ...
Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ