Fenntartható hitelezést akar a jegybank
Vissza

Fenntartható hitelezést akar a jegybank

A Román Nemzeti Bank (BNR) egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható hitelezést akar, de nem áll szándékában korlátozni azt, jelentette ki Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója.

Isărescu egy szakmai konferencián beszélt erről, miután a médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a központi bank szigorítani akarja a hitelezési feltételeket. Isărescu elmondta: a médiában megjelent információkkal ellentétben, nem szigorítani, hanem bátorítani akarják a hitelezést, de a jegybank abban érdekelt, hogy hosszú távon fenntartható legyen. Megerősítette: a nemzeti bank a kereskedelmi pénzintézetekkel egyebek mellett arról fog egyeztetni a nyár folyamán, hogy miként lehet kiegyensúlyozni a hitelezés feltételeit, hogy ne sokasodjanak a rosszul teljesítő hitelek.

Isărescu szerint a hosszú távon fenntartható hitelezés sok éven át a gazdasági növekedés fő hajtóerejévé válhat. Kifejtette: a jelenlegi gazdasági növekedést főként a fogyasztás serkentette, amely a kormány adócsökkentései következtében emelkedett. Az adócsökkentéseknek a fogyasztásra gyakorolt hatása azonban lassan el fog tűnni, ekkor léphetne a fogyasztás helyébe a hitelezés, magyarázta.

A lakosságnak és a cégeknek nyújtott hitelek májusban elérték a 239,2 milliárd lejt (mintegy 52 milliárd euró), ami 6,4 százalékos növekedés tavaly májushoz mérten. A növekedés üteme kétszerese a tavaly májusinak. Az idén gyorsabb ütemben nőtt a hitelezés, mint tavaly, az idei első öt hónap mindegyikében 6 százalékkal nőttek a magánhitelek a tavalyi évhez mérten.

A média korábban arról számolt be, hogy a jegybank közvitára bocsátott szakmai berkekben egy tervezetet, amelynek értelmében a fogyasztói hiteleknél a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem 25 százalékát, jelzáloghitelek esetében a nettó kereset 40 százalékát, a fix kamatú jelzáloghitelek esetében pedig ez az arány legfeljebb 50 százalék lehet. Ezek szerint az alacsonyabb jövedelműek nehezebben vehetnének fel hitelt.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ