Felújítási támogatás a Kozmutza és a bánffyhunyadi speciális iskoláknak
Agyagozóműhely és multiszenzoriális terem is lesz a Kozmutza felújított épületrészében
Agyagozóműhely és multiszenzoriális terem is lesz a Kozmutza felújított épületrészében
Vissza

Felújítási támogatás a Kozmutza és a bánffyhunyadi speciális iskoláknak

Megújul a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának egy épülete, amely már sok éve használaton kívül áll, ehhez az intézmény fenntartójaként a Kolozs Megyei Tanács is hozzájárul a költségek mintegy ötödének fedezésével. Hasonló támogatásban részesül a Bánffyhunyadi Speciális Általános Iskola is.

Agyagozóműhely, osztálytermek, irodák, multiszenzoriális terem (látás, hallás stb. fejlesztés speciális eszközökkel), gyógytorna és más fejlesztő foglalkozásokra alkalmas terem lesz abban az épületben, amely a Kozmutza iskola udvarán megújulhat. Amint azt Péter Ildikó aligazgatótól megtudtuk, a szóban forgó ingatlanrészt erősen megrongált állapota miatt sok éve nem használják, egykoron például kerámiaműhely működött benne égetőkemencével, a diákokkal ott agyagoztak, festettek stb.

A Kolozs Megyei Tanács sajtóközleménye szerint az épület alapozását is megerősítik, a függőleges tartófalakat, többek között a lépcsőket és a kéményeket is felújítják, általános szerkezeti felújítás történik majd az építészeti stílusjegyek megőrzésével. A Kozmutza iskola Erdélyben az egyetlen, amely a hallássérült magyar gyermekek oktatásával foglalkozik, ám ezen felül különböző mértékű értelmi fogyatékossággal élő és autista gyermekeket is beiskoláznak. A 131 éves bentlakásos iskolában óvodás csoportok is működnek, már hároméves kortól fogadják a gyerekeket. A munkálatok összértéke meghaladja a 4,8 millió lejt, ebből a megyei tanács hozzájárulása 1,05 millió. Fontos a speciális igényű gyermekek korai fejlesztése, erre sokféle lehetőséget kínál az iskola, és egyetlen hazai magyar nyelvű speciális intézményként érthetően igen keresett, ezért is jelentős ez a felújítás, ugyanis az oktatási körülmények fejlesztése által lehetővé teszi a sajátos nevelési igényű, hallássérült, értelmi fogyatékossággal élő gyerekek minél szélesebbkörű hozzáférését az oktatáshoz, fejlesztéshez.

A Bánffyhunyadi Speciális Általános Iskola hasonló támogatásban részesül, a projekt összértéke megközelíti a 6,8 millió lejt, ebből a megyei tanács hozzájárulása több mint 4,8 millió lej.

Az iskola tevékenysége jelenleg három épületben zajlik, az egyikben vannak az irodák és a sportterem, a másikban osztálytermek, raktárhelyiségek, a harmadikban szintén osztálytermek működnek. A megyei tanács közleményében ismerteti a három épület legmegfelelőbb felújítási és korszerűsítési munkálatait összegző műszaki dokumentáció néhány részletét: a falak külső hőszigetelése, a homlokzatok felújítása, az eredeti építészeti jegyek visszaállításával, a belső felosztási rendszer gyakorlatias átszervezése. Famunkálatokra is sor kerül, új, bővített áramhálózatot kap az iskola és minden épületbe saját hőközpontot szerelnek fel. Új mellékhelyiségek épülnek, akadálymentesítik az épületeket és az egyik épület alagsorában könyvtárat alakítanak ki olvasóteremmel és megfelelő bútorzattal.

Borítókép: Az iskola Facebook-oldala


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ