Felmérés: sokan nem hisznek a koronavírus létezésében
Vissza

Felmérés: sokan nem hisznek a koronavírus létezésében

Rendkívül alacsony, csupán 3 százalék a hibaaránya annak a Novel Research által július 15-22. időszakban 1003 felnőtt személy megkérdezésével végzett felmérésnek, amely szerint az alanyok 33 százalékának kételyei vannak az új koronavírus létezésével kapcsolatban, mi több, 12 százalékuk azt állítja, hogy az egész egy kitaláció.

A Provident Financial Románia által kezdeményezett közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy faluhelyen sokkal nagyobb azoknak az aránya, akik nem hisznek a vírus létezésében: városi környezetben a tagadók 7 százalékra tehetők, faluhelyen pedig több mint 16 százalék.

Érdekes az is, hogy a megkérdezettek milyen információs forrásokból tájékozódnak, és melyekben hisznek. A válaszok alapján 56 százalékuk a családtagokban és barátokban, 38 százalékuk a kollégákban, 2 százalékkal kevesebben pedig a kormány sajtóközleményeiben bízik, s innen szerzi az információkat is. Az alanyok legkevésbé a hírességeknek, vloggereknek vagy bloggereknek (43,5%), a közösségi médiának (32,5%) és a televízióban látottaknak-hallottaknak (28,5%) hisznek.

Függetlenül attól, hogy hisznek-e vagy sem az új koronavírus létezésében, az alanyok tapasztalták a COVID-19 terjedésének hatásait és következményeit – 60 százalékuk azt állítja, hogy a vírusnak legfőképpen a vakációzásra és utazásra volt negatív hatása. Ugyanakkor azt vallották (55 százalék), hogy a kialakult helyzet az emberi kapcsolatokra is káros hatást gyakorolt. Körülbelül ugyanennyien (több válaszlehetőség volt) nyilatkozták azt, hogy a személyes és családjuk anyagi helyzetére is negatív hatást gyakorolt a vírus megjelenése, illetve terjedése. Ugyanakkor többségük azt állítja, hogy a krízis nem hatott ki személyes vagy szakmai fejlődésükre, családi életükre vagy párkapcsolatukra.

Az adatok azt mutatják, hogy jelenleg a román állampolgárok legjobban az esetek gyors növekedése (53 százalék), a szükségállapotra való visszatérés (42,7%), a kórházak telítettségének elérése (40%) miatt aggódnak a leginkább.

A megkérdezettek kevesebb, mint negyede tart attól, hogy megfertőződik, illetve csak 20 százalékuk aggódik amiatt, hogy elveszíti munkahelyét.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a megkérdezettek közel fele nem lát változást abban, ahogyan most él, egyharmaduk viszont derűlátó, és azt reméli, az elkövetkező félévben jóra fordulnak a dolgai. Ezzel szemben 23 százalék borúlátó, s úgy gondolja, hogy életük rossz irányba változik.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ