Felmérés: a romániaiak 74 százaléka többször használja a bevásárlózacskókat
Vissza

Felmérés: a romániaiak 74 százaléka többször használja a bevásárlózacskókat

A romániai lakosok csaknem háromnegyede (74 százaléka) többször használja a bevásárlózacskókat, 64 százalékuk pedig valamilyen formában újrahasznosít – derül ki az iSense Solutions kutatásából.

A kutatás szerint a lakosok többsége csak annyi élelmiszert vásárol, amennyire szüksége van (72 százalék), 69 százalék pedig továbbadja használt ruháit és cipőt, elektronikai cikkeit, így fejezi ki a környezetvédelem iránti felelősségtudatát.

Azok közül, akik valamilyen formában újrahasznosítanak, 97 százalék otthon, 60 százalék pedig a munkahelyén teszi ezt. Leggyakrabban a műanyag (91 százalék), a papír (85 százalék), az elemek (82 százalék), az üveg (74 százalék), az izzók (64 százalék), az alumínium (61 százalék), az olaj (28 százalék) és a komposztálható háztartási hulladék (28 százalék), illetve a gyógyszerek (14 százalék) kerülnek újrahasznosításra. A romániaiak 75 százaléka ugyanakkor azt nyilatkozta, a következő évben is tervezi, hogy részt vesz az újrahasznosítási folyamatban.

Emellett a válaszadók 49 százaléka nyilatkozta azt, hogy amikor csak lehet, kerékpárral vagy gyalog közlekedik autó vagy tömegközlekedés helyett.

Korcsoportok szerint kevesebb fiatal (35 év alatti) tervezi, hogy olyan cégektől vásárol, amelyek szerepet vállalnak a környezetvédelemben (az összes 44 százalékhoz képest csak 39 százalék), és kevesebben szoktak újrahasznosítani (az összlakosság 64 százalékához képest 54 százalék), vagy tervezik ezt tenni a következő évben (75 százalékhoz képest 70 százalék).

„Mindemellett a romániaiak 97 százaléka véli úgy, hogy mindannyiunknak felelősnek kellene lennünk a környezetvédelemért, 68 százalékuk szerint ez a felelősség az állami intézményekre is, 56 százalékuk szerint pedig a magánvállalatokra is érvényes. Csak 46 százalék szerint a civil szervezetek felelőssége ez” – áll a közleményben.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...
Jogi precedens: megsemmisítették a Şova ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3