Felmentették a számvevőszék korrupcióval gyanúsított vezetőjét
Vissza

Felmentették a számvevőszék korrupcióval gyanúsított vezetőjét

A parlament együttes ülésén felmentette hétfőn az állami számvevőszék ellenőrző hatóságának alelnöki tisztségéből Niculae Bădalăut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt ügyvezető elnökét, akit korrupciógyanú miatt múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti törvényszék.

A Giurgiu megyei politikus a PSD egyik legnagyobb befolyású tisztségviselője volt Liviu Dragnea pártelnöksége idején, 2018-tól 2019-ig pedig egy évig gazdasági miniszteri tisztséget töltött be Viorica Dăncilă kormányában. Most azonban, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi eljárást indított ellene, és előzetes letartóztatásba került, a PSD felszólította volt ügyvezető elnökét, hogy mondjon le a számvevőszéknél betöltött tisztségéről, majd miután ezt önként nem tette meg, parlamenti szavazást kezdeményezett felmentéséről.

Hétfőn a parlament ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntött visszahívásáról.

A DNA szerint Bădălău augusztus 9-én, illetve november 19-én arra próbálta rávenni az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy egyik rokona cégét bízza meg a település ivóvízhálózatának felújításával, azt ígérve neki, hogy az illető cégtől megkapja a beruházás értékének 7 százalékát. A vádhatóság azt is közölte: a polgármester "előlegként" már kapott is 35 ezer lej csúszópénzt Bădălăutól, aki azt állította: rá tudja venni az országos beruházási társaság vezetőségét, hogy támogassák a község másik két településfejlesztési pályázatát.

Bădălău 1991-ben kezdte politikai tevékenységét. 2003-ban a Năstase-kormány idején nevezték ki Giurgiu megyei kormánybiztossá, 2004-tól 2008-ig parlamenti képviselő, 2012-től 2020-ig pedig szenátor volt.

Bădălău nem először keveredett korrupciógyanúba: a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) és a DNA is kezdeményezett ellene korábban bűnvádi eljárást, de eddig minden esetben felmentették. A România Libera című lap szerint Bădălăut 1988-ban egy évre el is ítélték, amiért ellopott négy ăzsák búzát, de Nicolae Ceauşescu egy, abban az évben kiadott közkegyelmi rendelete eltörölte a priuszát.

Bădălău gazdasági miniszter volt, amikor Liviu Dragnea PSD-elnököt 2019 májusában korrupcióért elítélték. Néhány hónappal később a Dăncilă-kormány megbukott, és a PSD ellenzékbe vonult, de még a 2020-as parlamenti választások előtt a törvényhozók megszavazták Bădălău kinevezését a számvevőszékhez.

Az állami számvevőszék a parlament legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerve, amely minden olyan intézményt és politikai szervezetet ellenőriz, ahol közpénzt használnak fel.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áprilisban jön Murakami Haruki új ...
Ki kerülhet a NATO élére Stoltenberg ...
Még több nyugati fegyverre számít ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ