Felkeléssé fajultak a tüntetések Kazahsztánban
Tucatnyi halott és több száz sebesült
Tucatnyi halott és több száz sebesült
Vissza

Felkeléssé fajultak a tüntetések Kazahsztánban

Eldurvultak Kazahsztánban a január 2-án, azaz vasárnap az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban kezdődött tüntetések, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira, a fővárosra, Nur-Szultanra és vidéki településekre is. A kormány lemondott, az államfő átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és szigorú fellépést ígért.

A rendőrség több tucat rendbontót ölt meg csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban – idézte a hatóságokat az Interfax orosz hírügynökség. Ugyanakkor a belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők több mint tíz tagja életét vesztette, és legalább kettőt lefejeztek közülük. Továbbá több százan sebesültek meg az összecsapásokban.A tüntetések miatt ma nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere – jelentette a helyi média. Arról is beszámolt a sajtó, hogy az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot. Almatiban a tüntetők körülvettek két klinikai kórházat, s megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását. A városban sok bevásárlóközpontot és üzletet kifosztottak, köztük egy fegyverkereskedést is. Az országban az internet nagyrészt leállt, továbbá sok bankautomatát feltörtek. Az állami televízió arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, a jegybankon kívül felfüggesztik az összes pénzügyi intézmény működését, és nem nyitnak ki a tőzsdék sem.Kéthetes szükségállapotKaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. A helyi biztonsági tanács egyik ülésén a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és közölte: kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A szervezet kollektív biztonsági tanácsa úgy döntött, hogy békefenntartókat küld Kazahsztánba a stabilizáció érdekében. Ennek megfelelően katonai repülőgépekkel orosz légideszant csapatokat szállították Kazahsztánba – közölte csütörtökön a szervezet titkársága.A Kazahsztánban zajló zavargások okán az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője közleményében felelősségteljes cselekvésre és önmérsékletre szólított fel minden felet, hangsúlyozva: fontos tartózkodni az erőszak fokozódásához vezethető cselekedetektől. Az EU elismeri a jogot a békés tüntetéshez, de elvárja, hogy a megmozdulások mindvégig erőszakmentesek maradjanak. Az EU a helyzet békés megoldását szorgalmazza az összes érdekelt fél bevonásával folytatott párbeszéd révén, a polgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett – tették hozzá.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint körülbelül száz román állampolgár tartózkodik jelenleg az országban, nagy részük magáncégek alkalmazottai. A kazahsztáni román nagykövetség közölte, hogy a diplomáciai testület tagjai biztonságban vannak, és kapcsolatban állnak a román állampolgárokkal.

(Fotó: East2West News/Profimedia Images)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ