Feljelentették Darius Vâlcovot - egymillió eurójába kerülhet
Vissza

Feljelentették Darius Vâlcovot - egymillió eurójába kerülhet

Szakmai titoktartás kötelezettségének megszegése, hivatali titoknak minősülő, nem a nyilvánosságnak szánt információk jogtalan kiszivárogtatása miatt tett feljelentést Sandu Matei a legfőbb ügyészségen Darius Vâlcov ellen, amiért a miniszterelnöki tanácsadó nyilvánosságra hozta a Facebookon kórlapját, miszerint személyiségzavarral diagnosztizálták. Egymillió eurós kártérítést kér, amit egy öregotthon megépítésére fordítana.

Darius Vâlcov a Facebookon tette közzé egy #Rezist-es tüntető orvosi kórlapját, ami szerint az illetőt személyiségzavarral diagnosztizálták. Később a poszt eltűnt, Vâlcov pedig egy újabb bejegyzésben azt írta: „A posztot, amelyben rámutattam, hogy egy #Rezist-es vezetőnek papírja van arról, hogy bolond, törölték”.

Matei szerint a sürgősségi kórházból származó orvosi látleletei zavarhatják a kormányon levőket, ezek szerint ugyanis mérgezést szenvedett könnygáz belélegzése miatt az augusztusi, incidensekbe torkolló diaszpóra-tüntetésen. “Rajtam keresztül a #Rezist mozgalmat támadják. Polgári pert indítok. Nagy összegről van szó, egymillió euróról, amiből öregotthont akarok építeni. Nem feltétlenül az összeg érdekel, hanem az, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát, mivel alávaló tettről van szó. (…) Egykor párttársak voltunk Darius Vâlcovval, néha együtt mentünk a nyári egyetemekre is” - mondta Sandu Matei.

Ioana Mateș, Matei ügyvédje szerint bárkinek az egészségére vonatkozó és az illetă személy beleegyezése nélkül nyilvánosságra hozott adatok közzététele bűncselekmény és három hónaptól 2 évig terjedő börtön jár emiatt. Vâlcov tehát még kaphat két évet a nyolc mellé, a volt pénzügyminisztert ugyanis februárban első fokon már elítélték korrupciós vádak miatt, és azt a 6,2 millió eurót is vissza kell térítenie, amit azért kapott, hogy közbenjárjon egy cég érdekében.

Elemzők szerint a helyzet annál is súlyosabb, hogy politikus az elkövető, aki ellenfeleivel való leszámolásra használja fel a személyes, nem nyilvánosságnak szánt információkat.

Vâlcov időközben bocsánatot kért amiért Matei egészségügyi problémáit a világ elé tárta lejáratva ezzel nem csak a férfit, hanem az általa képviselt mozgalmat is, ugyanakkor azért is, mert Klaus Johannist és a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR) náci jelzőkkel illette.

Darius Vâlcov ellen augusztus végén a hatóságok hivatalból eljárást indítottak államtitkok közzététele miatt is, ő volt ugyanis az, aki nyilvánosságra hozta Facebook-oldalán a SRI és a Legfelsőbb Bíróság közötti protokollumot.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ