Felháborodás Zsobokon: elrontották a jó aszfaltot felesleges kaviccsal
Kolozs Megyei Tanács: európai pénz volt, el kellett költeni
Kolozs Megyei Tanács: európai pénz volt, el kellett költeni
Vissza

Felháborodás Zsobokon: elrontották a jó aszfaltot felesleges kaviccsal

Napok óta egy váratlan „meglepetéssel” küszködik a váralmási önkormányzat: teherautókból másfél nap alatt vastag kavicsréteggel felszórták a Sárvásár–Zsobok közötti mintegy 5 kilométeres út Kolozs megyei szakaszát, Sárvásártól a zsoboki vonatállomásig. Ezzel az addig jó állapotú aszfaltos utat gyakorlatilag tönkretették, balesetveszélyessé vált, csúszik, az autók kereke belesüllyed a kavicsrétegbe és a gumikba beleragadnak az éles kavicsok. A polgármester érdeklődésére a kavicsot szóró dolgozók annyit mondtak: európai uniós pénzből javítják az utakat, ide csak kavicsréteg kerül.

Amikor a felváltva piros és zöld jelzőtáblát mutogató munkás igazgatta a közlekedést a sárvásári úton, kezdetben még mindenki azt hitte: szurokfekete újdonatúj aszfaltot terveznek az útszakaszra, a kavicsréteg szórása pedig alighanem egy kezdeti szakasz, bár senki nem igazán értette, miért lenne szükség útjavításra, hiszen a 2016-ban aszfaltozott út jó állapotú, a helyenként kialakult kátyúkat, repedéseket is javították az idén, a kiszórt kavicsréteg pedig extrém mennyiségűnek tűnt. Váralmás község zsoboki illetőségű polgármestere, Gál-Máté István igyekezett kideríteni, mi is történik a falujuk határán túl, de csak annyit sikerült elérnie a Kolozs Megyei Tanácsnál, hogy valaki megígérte, kijön a helyszínre megnézni, mi történik. Másnap pedig a helybeliek arra lettek figyelmesek, hogy seprőgéppel seprik (!) a kavicsot az útról. Be a sáncba... Azóta a kavicsréteg vastagsága ugyan már nem jelent gondot, de leseperni sem sikerült mindent, az aszfaltra locsolt szurokba pedig csak éppen annyira ragadt bele a kavics, hogy amint kissé melegebb van, a szurkos kavicsmassza vastagon átragad az ott közlekedő járművek kerekeire.

Zsobok a Kalotaszeg része, de a megyésítéskor Szilágy megyébe sorolták. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a helyieknek bizonyos hivatalos ügyekben Zilahra kell utazniuk 55 kilométert, bár ennél még Kolozsvár is valamivel közelebb van, de egyébként a természetes földrajzi, néprajzi régiókat tekintve Zsobok sok egyéb tekintetben a Kalotaszeg fővárosaként emlegetett Bánffyhunyadhoz kapcsolódik. A tíz kilométerre levő kisvárosban van a legközelebbi kórház, heti vásár, szupermarketek, gyógyszertárak, sokan itt dolgoznak a Zsobok környéki falvakból, a licisták ide járnak iskolába napi rendszerességgel stb. És Bánffyhunyadra is ezen az úton lehet eljutni, amit most kaviccsal felszórtak.

A kavicsréteg még a „seprés” előtt Fotók: Gál-Jankó Szabolcs

Kolozsvár felől Nagyvárad/Bánffyhunyad irányába Körösfőt elhagyva, rögtön Sárvásár bejáratánál jobbra kell térni Zsobok felé. Innen kb. 3,5 kilométerre van a zsoboki vonatállomás – és nagyjából itt ér véget Kolozs megye –, a vasútvonalon áthaladva pedig további mintegy két kilométerrel később megérkezünk Zsobokra. Ez a pár száz lelket számláló kalotaszegi falu sok mindenről méltán híres, többek között arról, hogy a rendszerváltást követő első évtizedben – amikor még a nagyvárosokban is kátyúkat kerülgetve közlekedtünk – aszfaltos utat épített magának. Német testvértelepüléseik segítségével és a zsoboki családok közel három hétnyi közmunkájának köszönhetően már 1993-ban kővel szórták fel a faluban az akkor még sáros utcákat és a vonatállomásig, valamint tovább az E60-as országútig vezető 5-6 kilométeres útszakaszt, ahol korábban csak bokáig sárosan lehetett járni. Aztán 1997-re a faluban minden utcát aszfaltoztak, az ehhez szükséges pénz előteremtésében a zsoboki asszonyok is sokat segítettek: minden család annyi terítőt varrt, amilyen hosszú volt a házuk előtt az út, majd azokat a varrottasokat értékesítették. Később a megyék aszfaltozták a teljes utat Sárvásártól Zsobokig – ide érkezett most ez a kéretlen és felesleges kavicsrakomány, ami nemhogy javított volna, hanem csak rontott az út állapotán, miközben sok útszakasz akad Kolozs megyében, ahol hasznát vehették volna ahelyett, hogy itt elpazarolják.

– Mintha visszamentünk volna 25 évet az időben, a kaviccsal felszórt út körülbelül olyan, mint amikor még csak kövezett volt. Jelenleg nagyon balesetveszélyes, a kavicsréteg ide-oda dobálja az autót, amelynek a kerekei teleragadnak kaviccsal, és azok még 15-20 kilométernyi aszfaltos úton való közlekedés után sem pattogzanak le teljesen, arról nem is beszélve, hogy lepotyogó kavics az országutakon marad. A gépkocsivezetők, ingázók naponta keresnek meg panasszal, nem értik, hogy mi történt ezen a szakaszon, ahol mostanra egyébként szinte teljesen leállt a forgalom, az autósok inkább húsz kilométert is kerülnek, csak ne kelljen itt rongálniuk az autóikat és veszélybe sodorniuk magukat. Nyáron szokás az utakat feljavítani kaviccsal, ami a szurok segítségével beleragad a napon megforrósodó aszfaltba és megerősíti azt, de amit ideszórtak, az most túl nagy szemű, túl nagy mennyiségű, ráadásul nem ragadt bele megfelelően az aszfaltba, így most a seprést követően gyakorlatilag olyan itt közlekedni, mint egy gödrös, zötyögős úton – tájékoztatott Gál-Jankó Szabolcs, a Váralmási Polgármesteri Hivatal községgazdája. Az önkormányzat a rendőrséget, a fogyasztóvédelmet és a Kolozs Megyei Tanácsot is tájékoztatta a 103N úton kialakult balesetveszélyes állapotokról, megoldást sürgetve, a megyétől újfent azt az ígéretet kapták, hogy kijönnek felmérni a helyzetet. A helyiek azonban nem bíznak gyors megoldásban, szerintük ezen már csak úgy lehet segíteni, ha felmarják és újabb kopóréteget tesznek az útra, amire viszont a közeledő télre való tekintettel leghamarabb csak tavasztól kerülhet sor. Addig pedig marad a több időt és üzemanyagot igénylő kerülő Farnas, Váralmás, Füld és Ketesd felé, és így kell 25 kilométert utazni a 10 kilométerre levő Bánffyhunyadra.

GÁL-JANKÓ SZABOLCS FELVÉTELEI


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ