Felháborodás az egyetemen: kevesebb hely a BBTE-nek
Soós Anna: egységesen tiltakozunk az intézkedés ellen
Soós Anna: egységesen tiltakozunk az intézkedés ellen
Vissza

Felháborodás az egyetemen: kevesebb hely a BBTE-nek

Öt jeles romániai felsőoktatási intézmény, köztük a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szembesült a napokban azzal a tanügyminisztériumi döntéssel, hogy idén kevesebb ingyenes helyet hirdethetnek meg. A BBTE esetében ez 29 alapképzéses, 200 mesteri tagozatos és 48 doktori hellyel kevesebbet jelent. Soós Anna rektorhelyettestől megtudtuk: a minisztériumi döntés mögött nyilvánvalóan politikai szándék húzódik meg, mivel az öt felsőoktatási intézmény azon konzorcium tagja, amelyek többször bírálta a jelenlegi oktatási miniszter, Valentin Popa szakszerűtlen döntéseit. „Az öt egyetem közösen döntött arról, hogy a közvélemény elé tárjuk a helyzetet. Még reménykedünk abban, hogy a tanügyminisztérium vezetősége felülvizsgálja döntését” – közölte Soós Anna rektorhelyettes. A BBTE közleménye szerint az intézkedés súlyos következményekkel járhat főleg az érintett egyetemeken folyó tudományos kutatást illetően.

– A tanügyminisztériumnak a helyek csökkentésére vonatkozó átirata múlt csütörtökön délután, az ortodox húsvét előtti utolsó munkanapon érkezett meg a Babes-Bolyai Tudományegyetemre (BBTE). Akkor már nem tehettünk semmit. Az ingyenes helyek csökkentésére vonatkozó minisztériumi határozat az Universitaria Konzorcium tagját minden tagját, így a BBTE-t is érinti. A folyamat már tavaly elkezdődött, de akkor valamelyest sikerült javítani a helyzeten. Az egyetemeknek nincs semmilyen törvényes lehetősége arra, hogy jobb belátásra bírja a minisztériumot. Csak reménykedhetünk, hátha mégis megváltozik a döntés. A konzorcium tagjaival közösen döntöttünk arról, hogy első tiltakozó lépésként ismertetjük a sajtóval és ezáltal a közvéleménnyel a helyzetet. Erkölcsi kérdés, hogy a minisztérium támogatja a felsőoktatást, a tudományos kutatást vagy nem kizárólag szakmai szempontokat alapul véve osztja szét a helyeket – nyilatkozta a Szabadságnak Soós Anna rektorhelyettes.  

Soós hozzátette: a BBTE vezetősége elfogadhatatlannak tartja, hogy a romániai QS University Rankingban elöljáró BBTE-nek kevesebb ingyenes hely jut, mint olyanoknak, amelyek nem is szerepelnek a rangsorban. A mesteri és a doktori képzésben részesülő hallgatók főleg a tudományos kutatás terén helyezkednek majd el. – Ha a kutatásban legjobb egyetemek kevesebb helyet kapnak, akkor úgy néz ki, hogy a minisztériumnak nincs szüksége jól képzett tudományos kutatókra – összegzett a sajtónak Soós Anna.

– A BBTE-n az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a jelentkezők száma. Az oktatás és a tudományos kutatás minősége miatt a romániai egyetemek legjobbjai közé tartozunk. Ezért megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a tanügyminisztérium a 2018-2019-es tanévben kevesebb ingyenes helyet hagyott jóvá, mint tavaly: alapképzésen 29, mesteri tagozaton 200, míg doktori képzésen 48 hellyel kevesebbet hirdethetünk meg, mint 2017/2018-ban – áll a BBTE közleményében.

A helycsökkentéssel sújtott egyetemek között van a Bukaresti Tudományegyetem, a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia (ASE), a jászvásári Al. I. Cuza Egyetem és a temesvári Nyugati Egyetem (amelyek a BBTE-vel együtt alkotják az Universitaria Konzorciumot), továbbá a bukaresti Politika- és Közigazgatás-tudományi Egyetem, a bukaresti Mihai Viteazul Akadémia (ahol felére csökkentették a helyeket) és a Brassói Henri Coandă Légierők Akadémiája. Ezzel szemben a suceava-i Stefan cel Mare Egyetem – amelynek rektora a jelenlegi tanügyminiszter – 47-tel több ingyenes helyet kaphat jövő tanévtől. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ