Felgyúlt egy páciens egy fővárosi kórház műtőjében
Vissza

Felgyúlt egy páciens egy fővárosi kórház műtőjében

A műtőasztalon gyúlt meg, operáció közben egy páciens a bukaresti Floreasca kórházban. Az elképesztő esetről, amely december 22-én történt, csak napok múltán értesült az egészségügyi minisztérium, és a médiában is a hétvégén kezdett terjedni a hír.

A hírügynökségek vasárnapi közlései szerint, a fővárosi rendőrség és az egészségügyi tárca is vizsgálatot indított. A hotnews.ro portál Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár magyarázatát idézve közölte: a 66 éves hölgy azért kapott lángra a műtőasztalon, mivel az operáció helyénél a bőrfelületet egy olyan magas alkoholkoncentrációjú oldattal fertőtlenítették, amelynek alkalmazása után nem lett volna szabad elektromos szikét használni.

Horaţiu Moldovan elmondta: a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálja az ügyet, a kórlapot, a műtét dokumentációját, de egyelőre nem tudják kik tehetők felelőssé. Mindamellett, az államtitkár megjegyezte, hogy a sebészcsapatnak ismernie kellett volna a fertőtlenítőszer javallott használati módját, s „valószínűleg más típusú anyagot kellett volna használniuk.” Azt is tudatta, hogy a műtétet végző csapatot megjelölő dokumentumot aláírta és lepecsételte „a műtétet végző sebész.”

A minisztérium közlése szerint a hasnyálmirigy-daganatban szenvedő, már kétszer műtött páciens válságos állapotban van, testének 40 százalékán égési sérüléseket szenvedett, de jelenleg a legjobb orvosi ellátásban részesül. Újságírói kérdésre, hogy miért értesítette a Floreasca kórház csak napok elteltével a szaktárcát, az államtitkár azt mondta, erre nem tud választ adni, „ez pontosan az ügyben adódott problémák egyike.”

Emanuel Ungureanu USR-s képviselő Facebook-oldalán felháborodott hangvételű bejegyzésben számolt be a botrányos esetről, azt állítva, hogy a helyszínre kiszálltak a közegészségügyi hivatal (DSP) megbízottai, de a műtétet végző sebészeknek, így Mircea Beuran sebész főorvosnak a nyilatkozatát sem rögzítették. Beuran egyébként a sajtónak azt nyilatkozta, ő maga nem is volt jelen a műtőben, mikor az incidens történt, az USR-s képviselő viszont azt állítja, a műtétet előkészítő dokumentáción az ő aláírása szerepel.

A politikus az operációnál jelen levő segédszemélyzet beszámolóira hivatkozva azt írta: „a páciens fáklyaként lángolt a műtőasztalon, míg egy nővér le nem öntötte egy vödör vízzel…” Felszólította Victor Costache egészségügyi minisztert, azonnal vizsgáltassa ki, milyen típusú fertőtlenítőket használnak a Floreasca kórház műtőiben, s mit tudnak a sebészek ezek használatáról.


 


 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...
Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ