Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját
Vissza

Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját

Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapja a Sárga Csikó-díjat a 19. Filmtettfeszten, olvasható a filmtett nevű erdélyi filmes portálon.

A Balázs Béla-díjas alkotó vendégtanárként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakos diákjainak több generációját készítette fel forgatókönyvírásból, emellett több erdélyi témájú dokumentumfilmet forgatott, például Böjte Csaba ferences szerzetesről (Utazások egy szerzetessel, 2004) és a csángók helyzetéről (Csángók, 2008).

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

(Fotó forrása: librarius.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Liu ...
Egy nap alatt közel 130 esethez ...
Zilahon felavatták Ady Endre egész ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ