Fedett pályás atlétikai Eb: Miklós Andrea csúcsformában várja a rajtot
Népes magyar csapat, egy-két éremesély
Népes magyar csapat, egy-két éremesély
Vissza

Fedett pályás atlétikai Eb: Miklós Andrea csúcsformában várja a rajtot

Rekordszámú, mintegy 730 atléta részvételével ma kezdődik és vasárnapig tart a lengyelországi Toruńban a 36. fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság. A 47 ország sportolóit felvonultató versenyen 17 címvédő (2019-ben Glasgowban rendezték meg az eseményt) rajtol, illetve a sportági világranglisták kilenc első helyezettje jelezte részvételét. Kolozsvári részről az éremesélyes Miklós Andreának szurkolhatunk.

Borítókép: Miklós Andrea február közepén Gentben is maga mögé utasította a mezőny (fotó: IFAM/JOHNNY DE CEULAERDE)

A Magyar Atlétikai Szövetség korábbi tájékoztatása alapján 23 tagú magyar keret vesz részt a március 4-én kezdődő Európa-bajnokságon. A szervezet honlapja kiemelte: 21 magyar atléta a kvalifikációs szint elérésének, további két versenyző pedig az európai szövetség meghívásának köszönhetően lehet ott a lengyelországi kontinensviadalon. Hozzátették: az 1988-as (42) és az 1983-as (31) fedett pályás Eb-k után ez a legnépesebb magyar csapat, azon a két világeseményen azonban rendezők voltak a magyarok. Olyan fedett pályás Eb-n, ahol nem Budapest volt a rendező, a 2000-es, Gentben megrendezett versenyen volt a legnépesebb a csapat (21). Kiemelték: amíg a 2005 és 2013 közötti öt viadalon kivétel nélkül hét vagy öt főt tudott csak delegálni a magyar atlétika, addig a legutóbbi három Eb-n már rendre 12 vagy afölötti számú sportoló mérethette meg magát. Legutóbb, Glasgowban 13-an lehettek ott a magyarok közül, és Márton Anita súlylökésben szerzett harmadik helyének köszönhetően éremmel térhetett haza a küldöttség.

Szombat óta kiderült: sérülés miatt a gátas Szűcs Valdó, illetve pozitív koronavírus-teszt teszt miatt a 800-as Bartha-Kéri Bianka és az 1500-as Varga Gréta mégsem lehet ott Torunban, s további érzékeny veszteség, hogy a két futónő trénere, Tóthné Stupián Anikó sem utazhat – mivel szintén elkapta a koronavírust –, márpedig ő a férfi 1500 méter országos rekorderének, Szögi Istvánnak is az edzője. Másfelől viszont az idei országos bajnok távolugró Lesti Diánát is felvették a rajtlistára, így a magyar csapat végül 21 főből áll.  

Kámán Bálint, a magyar szövetség sportszakmai igazgatója úgy fogalmazott, négy-öt döntős helyezés várható, és egy-két számban van esély az éremre.

A három legutóbbi fedett Eb-n egyformán Márton Anita szállította az érmet (2 arany, 1 bronz), az olimpiai harmadik súlylökő ezúttal viszont hiányzik, mivel januárban született meg kislánya.

A nevezési lista alapján az ötpróbázó Krizsán Xéniának – aki 2017-ben Eb-negyedik volt teremben – van a legnagyobb esélye a dobogóra. Az MTK atlétája 4593 ponttal nyerte az országos bajnokságot, ennél csak ketten teljesítettek idén jobbat Európában, igaz, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a hírek szerint sérüléssel bajlódó belga Nafissatou Thiam ebben az évben még nem versenyzett.

A fedett szezonban remeklő Szögi István 1:37.55 perces országos csúcsánál heten rendelkeznek jobb idővel, míg a nőknél 60 m gáton a legutóbbi fedett Eb-n döntős Kozák Luca 8.01 mp-cel, valamint 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória 8:55.45 perces, februárban futott magyar rekordjával egyformán a kilencedik.

Magyarország mérlege a fedettpályás Európa-bajnokságok eddigi történetében 16 arany-, 23 ezüst, és 19 bronzérem, amivel az összesített éremtáblázat 17. helyén áll.

A küldöttség kedden utazott Torunba, akárcsak a román csapat. Románia 15 atlétával – 9 nő és 6 férfi – készül a kétévenként kiírt megmérettetésre, amelynek egyébként Lengyelország immár másodszor ad otthont (1975-ben Katowice volt a házigazda). Két éve, Glasgowban a 12 fős román küldöttség legjobb eredményét Alina Rotaru érte el, aki 6,64 méterrel ötödik lett távolugrásban. Román sportoló legutóbb 2015-ben, Prágában nyert érmet fedett pályás Eb-n, akkor Marian Oprea hármasugrásban (16,91 m), Florentina Marincu pedig távolugrásban (6,79 m) lett bronzérmes. A legsikeresebb szereplés az 1992-es, genfi kiíráson volt, azon 3 aranyérem mellett 4 ezüstöt és egy bronzot szereztek a romániai sportolók; a hazai szakszövetség statisztikái alapján a teljes eddigi éremtermés a fedett pályás Eb-ken 22 arany-, 34 ezüst- és 36 bronzérem.

A mostani szereplés kapcsán a hazai szakszövetség egy dobogós helyezéssel is megelégedne – de egyesek szerint kettőre is esély van. Florin Florea, a Román Atlétikai Szövetség elnöke az Agerpresnek nyilatkozva kiemelte: a 15 fős küldöttségből ketten is az első öt között vannak a sportági európai ranglistákon, így Miklós Andrea és Gabriel Bitan a fő éremesélyesek. Rajtuk kívül még többen elcsíphetnek egy érmet, ha jó napot fognak ki, azaz Florentina Iuşcót, Alina Rotarut és Claudia Boboceát is döntőbe várja Florea, sőt, Daniela Stanciu is a titkos esélyesek közé tartozik.

A 400 méteres síkfutásra szakosodott Miklós Andrea mellett szól, hogy igen jó formában van, amit bizonyít, hogy idén már több európai fedett pályás versenyen is első lett, köztük február 20-án Isztambulban, ahol 51.92-re javította saját fedettpályás legjobbját (ez eddig 52.37 mp volt, amit ugyanezen a törökországi versenyen ért el tavaly februárban). Szabadtéren egyébként 52.07 a legjobb ideje, ezt 2018 júliusában, a finnországi U20-as Európa-bajnokságon érte el, ezüstérmet szerezve.

Az áprilisban 22. évét töltő sprinternek a mostani már a második fedett pályás Európa-bajnoksága, 2019-ben Glasgowban 53.87 másodperccel a 31. helyen végzett. Ugyanabban az évben az U23-as Európa-bajnokságon 52.66-tal bronzérmet szerzett, miután 2018-ban, a berlini Európa-bajnokságon 52.49-et is futott (ez akkor a 23. helyre volt elég). A 2015-ben ifjúsági Európa-bajnok, a felnőtt váltóval 2016-ban fedettpályás világbajnoki ezüstérmes futó a riói olimpián is tagja volt a 4x400-as román váltónak, ott a 14. helyen végeztek.

A román csapatot három fős edzői stáb, köztük a jelenleg a Bukaresti MSC színeiben versenyző Miklós Andreát is felkészítő Kanizsay Magdolna kíséri el. A tokiói olimpián indulási jogot szerző öt román atléta – Florentina Iuşco, Alina Rotaru, Claudia Bobocea, Daniela Stanciu, Alin Firfirică – közül mindössze utóbbi, a diszkoszvető Firfirică fog hiányozni Torunból.

Miután tavaly a fedett pályás világbajnokságot és a szabadtéri Európa-bajnokságot sem rendezték meg, az idei szabadtéri világbajnokságot pedig 2022-re halasztották, a mostani verseny az olimpiára való felkészülés legfontosabb európai erőpróbájának számít.

A magyar Eb-csapat:

férfiak: Boros Bence, Illovszky Dominik, Máté Tamás (60 méter), Huller Dániel (400 méter), Kazi Tamás, Vindics Balázs (800 méter), Kiss Gergő Xavér, Pápai Márton, Szögi István (1500 méter), Baji Balázs, Szeles Bálint (60 méter gát), Jankovics Dániel (magasugrás), Pap Kristóf; nők: Nguyen Anasztázia (60 méter), Nádházy Evelin (400 méter), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter), Kerekes Gréta, Kozák Luca (60 méter gát), Lesti Diána (távolugrás), Krizsán Xénia, Nemes Rita (ötpróba).

A romániai keret:

férfiak: Petre Nicolae Rezmiveş (60 m), Gabriel Bitan (távolugrás), Cosmin Ilie Dumitrache, Alin Anton (60 m gát), Robert Parge, Mihai Cristian Pîslaru (400 m); nők: Marina Baboi (60 m), Miklós Andrea (400 m), Petronela Simiuc (800 m), Claudia Bobocea (1500 m), Anamaria Nesteriuc (60 m gát), Alina Rotaru, Florentina Iuşco  (távolugrás), Daniela Stanciu (magasugrás), Roxana Rotaru (3000 m).


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ